SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUVERNER
 
Vujčić se prisjetio još jednog sastanka s predstavnicima Knightheada
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 22.11.2018. - 16:12:59
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, čiju je dotad nepoznatu komunikaciju s američkim strvinarskim fondom Knighthead u svojoj knjizi razotkrila Martina Dalić, sjetio se još jednog sastanka s predstavnicima tog fonda, javlja N1.

To proizlazi iz odgovora HNB-a na upit te televizije: "Uvidom u poslovnu prepisku guvernera, želimo vas dodatno izvijestiti da se guverner s predstavnicima Knighthead fonda sastao u još jednom navratu, 11. travnja 2017. godine, izvan prostorija Hrvatske narodne banke. I ovaj sastanak dio je redovite guvernerove prakse da se susreće sa predstavnicima financijskog svijeta iz zemlje i inozemstva koji to zatraže, a čije poslovanje može imati učinka na financijski sustav i gospodarstvo Republike Hrvatske".

Naime, N1 je zatražio pojašnjenja od guvernera nakon što je Martina Dalić otkrila da ju je s fondom (za koji se pretpostavlja da je kupovao obveznice Agrokora u bescijenje, a zatim ih kroz roll-up kredit u potpunosti naplatio) povezao upravo Boris Vujčić.

U šturim odgovorima, HNB je najprije priznao samo sastanak s mlađim analitičarom fonda Adamom Pieczonkom prije izglasavanja Lex Agrokora, zatim još jedan sastanak sa samim Thomasom Wagnerom u svibnju 2017., a na kraju i ovaj treći, samo dan nakon izglasavanja zakona.

No još uvijek se čeka odgovor HNB-a na brojna pitanja, poput toga zašto bi se guverener nacionalne banke sastajao s mlađim analitičarima rizičnih fondova. HNB je na to pitanje samo poručio da to nije neuobičajeno, iako se s time ne slažu brojni poznavatelji odnosa u svijetu financija, piše N1.

Također, HNB još uvijek nije pojasnio ni što se krije iza odgovora da je Vujčić Knighthead povezao s Martinom Dalić jer se „HNB ne bavi financijskim restrukturiranjem trgovačkih društava". Naime, ni u tom trenutku, a niti kasnije, vlada se također nije bavila restrukturiranjem Agrokora. Dapače, i premijer i drugi dužnosnici često ponavljaju da je to stvar vjerovnika.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.