SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUVERNER
 
Vujčić: Ulazak u eurozonu donosi pad kamatnih stopa i bolji rejting
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.11.2018. - 13:46:40
OPATIJA - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je u srijedu na 26. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista da se Hrvatska ulaskom u eurozonu neće odreći svog ekonomskog suvereniteta, kao i da monetarna unija nije zaštita od krize, a hoćemo li uspjeti ovisi o vođenju vlastite ekonomske politike.

Prioriteti ekonomske politike radi povećavanja otpornosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva su nastavak provedbe fiskalne konsolidacije i strukturne reforme za povećanje potencijalnog rasta, rekao je Vujčić na tradicionalnom skupu ekonomista o ekonomskoj politici Hrvatske u 2019. Dodao je da je javni dug i dalje visok, pa stoga i izvor ranjivosti, a neophodne su i strukturne reforme neophodne – reforma pravosuđa, porezno rasterećenje, povećanje učinkovitosti javnog sektora, i dr.

Ocijenio je da je Hrvatska dosta čvrsto na putu u eurozonu, pri čemu je srednjoročni plan ulaska u monetarnu uniju čvrsto zacrtan.

Osvrnuvši se na percepcije u javnosti da se zemlja odriče značajnog dijela svog ekonomskog suvereniteta ulaskom u EU, Vujčić je naglasio da to nije točno. Nakon ulaska u EU, većina ekonomskih politika ostaje suvereno u rukama nacionalnih vlada, ustvrdio je guverner.

Spomenuo je da je EU tražila da svoju politiku subvencija uskladimo s europskim pravilima, tako i u brodogradnji, ocijenivši da je takvo gubljenje suvereniteta bilo dobro, jer bismo inače bili izgubili još više državnog novca nego do sada.

S ulaskom u tečajni mehanizam, kazao je, Hrvatska će imati jasne makroekonomske kriterije koje mora ciljati i to stopu inflacije do 1,5 posto iznad prosjeka tri najbolje zemlje, proračunski deficit ispod 3 posto BDP-a, a udio javnog duga u BDP-u do 60 posto.

Nakon ulaska u eurozonu, Hrvatska će sudjelovati u vođenju zajedničke monetarne politike, dok će najveći dio hrvatskog vanjskog duga postati domaći dug, pri čemu će kamatne stope padati jer se uklanja tečajni rizik, što će sve, smatra, imati pozitivan utjecaj na rejting zemlje.

Naveo je da i nakon ulaska u monetarnu uniju najveći dio suvereniteta u vođenju nacionalne ekonomske politike ostaje u hrvatskim rukama, kao što su regulacija tržišta i proizvoda, regulacija tržišta usluga, porezni sustav, mirovinski i obrazovni sustav, javna administracija... "Sve to zajedno s fiskalnom nedisciplinom ili disciplinom čini pojedine zemlje uspješnima", rekao je Vujčić ističući da Hrvatska nakon ulaska u EU zonu neće ovisiti o Bruxellesu, nego o onome što će se događati u Zagrebu.

Vujčić stoga smatra da moraju postojati jasno zacrtani scenariji što treba raditi po ulasku u eurozonu, tj. kako ići putem uspješnih zemalja, za što su potrebni uravnoteženi proračun i platna bilanca te provedba strukturnih reformi.

Govoreći o izazovima članstva u eurozoni, guverner je istaknuo hrvatski niski potencijalni rast gospodarstva, slabi rast produktivnosti, potrebu za čuvanjem cjenovne konkurentnosti, a spomenuo je i da je Hrvatska slabo integrirana u međunarodne lance nabave, te da tek treba unaprijediti nepovoljno poslovno okruženje i institucionalni okvir.

Vezano uz investicije, smatra da one nisu temeljni problem, budući da kapitala ima, pa čak i po preniskim cijenama, nego da je problem ljudski faktor.

"Ljudski faktor je glavni faktor ograničenja rasta u Hrvatskoj", rekao je Vujčić, naglasivši da imamo ogromni neiskorišteni radni potencijal, da je obrazovanje sve slabije, pa testovi pokazuju da su rezultati hrvatski učenika lošiji u prosjeku u odnosu na zemlje EU. "Ekonomija će se sutra bazirati na digitalnom znaju, pa teško možemo očekivati rast produktivnosti ako ne poboljšamo obrazovanje", upozorio je Vujčić.

Fiskalna politika će nakon ulaska u EU postati ključan element za protucikličko djelovanje, stoga moramo imati (proračunske) suficite kada ide dobro, pa ćemo krize prebroditi lakše, poručio je između ostaloga Vujčić.