SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAKON O RADU
 
Vulin: Blizu rešenja za izmene Zakona o radu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 10.07.2014. - 09:01:46
BEOGRAD - Ministar rada Aleksandar Vulin ocenio je da su socijalni partneri sada bliže rešenju izmena Zakona o radu, ali da ne može da garantuje da će dogovor biti postignut na zadovoljstvo svih strana.
"Verujem da smo bliži rešenju, ako ste primetili pored sve ove buke i besa, ova vlada se prema svojim socijalnim partnerima ponaša sa velikom pažnjom i uvažavanjem, što neka druga vlada sa ovom poslaničkom većinom ne bi činila. A mi hoćemo", rekao je Vulin novinarima u Vladi Srbije, nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa liderima reprezentativnih sindikata i poslodavaca.

Srpski ministar rada nije želeo da precizira u kojim segmentima je postugnut napredak u dogovorima, kao ni kad će se izmene Zakona o radu naći pred poslanicima u Parlamentu.

On je, zajednio sa predstavncima sindikata i poslodavaca, najavio da će sutra Radna grupa za izmene Zakona o radu nastaviti razgovore i da će se sutra o tome razgovarati i na sednici Vlade, kao i na okruglom stolu u Palati Srbije.

"Nakon toga će sve biti dosta jasnije", rekao je Vulin.

On je rekao da su izmene Zakona o radu zasluženo ili ne dobile status simbola reformske politike vlade i ocenio da će odnos vlade prema tom zakonu biti pokazatelj za budućnost.

"Zasluženo ili ne, tako je", rekao je Vulin.

Sastanku u Vladi Srbije, koji je trajao duže od sat, sa premijerom Vučićem, prisustvovali su predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković i lideri sindikata Branislav Čanak i Ljubisav Orbović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović je ocenio da je na večerašnjem sastanku napravljen pomak, ali da ne moze reći da su socijani partneri došli do nekog rešenja.

"Približavamo se rešenju, koje kada je u pitanju prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, nismo u potpunosti našli, ali mislim da postoje neke šanse da sutra na sastanku Radne grupe možda dođe do rešenja", rekao je predsednik navećeg domaćeg sindikata.

Orbović je istako da je drugo pitanje od koga sindikati neće odustati to da "zarade ne mogu biti u ovom momentu tema razgovra" u vezi Zakona o radu.

"Mislim da ćemo, ako se ta dva pitanja budu rešilai sutra ili narednih dva, tri dana, napraviti kompromis", rekao je on i istakao da sindikati ne odustaju od zahteva za održavanje javne rasprave o izmenama Zakona o radu.

Na pitanje kada očekuje da će predlog izmena Zakona o radu otići u Skupštinu Srbije i da li će to biit u utorak kako je ranije najavio Vulin, Orbović je rekao da "nije bitino da li će u parlament otići pet dana pre ili pet dana kasnije, već da je bitno da je usaglašen
kroz kompromis socijalnih partnera".

"Bitno je da se nađe kompromis između poslodavaca, sindikata i Vlade Srbije i da taj zakon, dogovoren uz podršku socijanih partnera ode u Parlament", rekao je predsednik reprezentativnog SSSS Ljubisav Orbović.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenio je da je večerasnji sastanak bio koristan i precizrao da je na njemu bilo reči uglavnom o zahtevu sindikata da se dozvoli dejstvo proširenog kolektivnog ugovora.

"Tu postoji neka mogućnost dogovora, ali su problemi vrlo ozbiljni zahtevi međunarodnih organizacija i faktora da se ne dozvoli prošrenio dejstvo kolektivnog ugovora", rekao je on.

Na pitanje da li to prošireno dejstvo ometa poslodavce, Atanacković je rekao da su domaći poslodavci do sada učestvovali u tome i da nemaju mnogo konkretnih primedbi da se to i dalje održi.

"Ali jedan od problema je primedba koja dolazi iz Evrope da nije u redu nametati neko rešenje poslodavcima koji nisu učestvovali u pregovorima", rekao je on.