SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIŠLJENJE
 
Vulin: Dan vojnih veterana da se preimenuje u Dan ratnika
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 04.12.2017. - 09:40:00
Zadnja izmjena: 04.12.2017. - 10:16:48
BEOGRAD om obeležavanja Dana vojnih veterana - 4. decembra, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da bi taj datum ubuduće trebalo da bude Dan ratnika.

"Svaki zemlja ima dan kada slavi one koji su zbog njihvih ratovali, to je potrebno Srbiji, a mi imamo ratnu istoriju kojom se ponosimo", kazao je Vulin za Radio-televiziju Srbije, čime je ponovio svoje ranije zalaganje da Srbija dobije dan koji će biti posvećen svim stradalim ratnicima koji su se borili za našu zemlju.

S druge strane, vojni veterani su tim povodom poručili Vulinu da im ne treba dan za obeležavanje, već zakon.

"Mi imamo više zakona koji su posvećeni vojnim veteranima, te zakone treba sublimirati i dok sam ja bio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, mi smo takav zakon pripremili, a onda su došli jedni izbori, pa drugi izbori... i ja sam sigran da će ministar Đorđević ući u to", rekao je Vulin.

Dan vojnih veterana – 4. decembar prvi put je obeležen 2015. godine.

Tog dana 1912. godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postali su "stari ratnici", odnosno veterani.

Govoreći za RTS o predlogu budžeta za 2018. godinu, Vulin je podsetio da će vojska imati 8,3 milijardi dinara više nego u tekućoj godini kada je na raspolaganju imalo nešto manje od 59 milijardi dinara.

On je kazao da će najveći deo sredstava biti utrošen na plate zaposlenih u vojsci koje će od 1. januara biti povećanje za 10 odsto i dodao da će svako zaposlenih dobiti bonus od 10.000 dinara.

Povodom ukidanja Interpolove poternice za premijerom Kosova Ramušem Haradinajem, Vulin je ocenio da je Unmik narušio svoju neutralnost i naglasio da je na Srbiji da svaku članicu Saveta bezbednosti UN pita da li je bila konsultovana o odluci Unmika.

Interpol je po zhatevu Unmika povukao poternicu za Haradinajem u subotu, 2. decembra, posle čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo žalbu na tu odluku.