SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Vulin: U Moskvi dogovorena dalja modernizacija tehnike i borbenih sistema
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.12.2017. - 15:01:30
BEOGRAD - Rezultat razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Moskvi je dalja modernizacija vojne tehnike i borbenih sistema, rekao je za RTS ministar Aleksandar Vulin. Započećemo intenzivne razgovore o kupovini helikoptera, a što se tiče sistema S-300, o tome je rano govoriti, rekao je Vulin.

Sa predsednikom Srbije u Moskvi je boravila delegacija ministara, među njima i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji ističe da je pozicija Srbije značajno promenjena i ojačana na međunarodnoj političkoj sceni.

O ličnom kontaktu koji su ostvarili predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, kao i o ojačanoj poziciji Srbije, najbolje govori veoma neobična odluka predsednika Putina da uživo drži konferenciju za novinare odmah posle razgovora sa nekim liderom, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Aleksandar Vulin.

"Poseta je bila veoma korisna i potvrdila je da sve što je dogovoreno u prethodnom periodu realizuje se na vreme čak i pre rokova", rekao je Vulin. 

U Moskvi je postignut načelni dogovor o nabavci šest helikoptera Mi-17.

"Započećemo intenzivne razgovore o kupovini helikoptera, a što se tiče sistema S-300, o tome je rano govoriti, ozbiljne države o tako važnim potezima izveštavaju javnost kada dođe vreme da se to desi. Veoma je važno da ćemo raditi na formiranju helikopterskog centra, za remont helikoptera za ovaj deo sveta. 'Moma Stanojlović' već radi remont dva helikoptera za Makedoniju. Time ćemo nastaviti jačanje naše vojske, ali i opreme. Dogovorena je dalja modernizacija oklopnih jedinica i drugih borbenih sistema naše vojske", rekao je ministar odbrane. 

Predsednik Vučić je rekao da je Rusija spremna da se uključi u dijalog o KiM ako bude promene formata, na čemu insistira Priština, koja već duže vreme hoće da uključi SAD.

"To bi promenilo sve jer mi već duže vreme trpimo pritisak Prištine da uključe SAD u dijalog. Mi ćemo u tom slučaju insistirati da se uključi i Rusija. To govori o promenjenoj pozicije kada je reč o Srbiji, jer bi to suštinski bio povratak dijaloga u okvire UN. Mi smo zadovoljni i ovim formatom dijaloga, ali ako se bude insistiralo na promeni formata, onda se mora računati i na uključenje drugih zemalja", rekao je Vulin. 

U vreme Borisa Tadića i Vuka Jeremića, Srbija je, prema rečima ministra Vulina, ušla u Savet bezbednosti sa rezolucijom koju je sponzorisala Rusija, a izašla sa rezolucijom koju je podržala EU.

"Mi smo izbacili UN iz dijaloga, a uveli Euleks. Ukoliko se Moskva uključi u dijalog, to će biti povratak UN, odnosno povratak onih zemalja koje nisu priznale Kosovo", rekao je Vulin. 

Navodi kosovskih medija da je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izjavila da će raditi na tome da Kosovo postane članica UN, za ministra Vulina nisu nikakva novost jer, kako kaže, oni na tome odavno rade.

"I do sada su radili na tome. Oni rade svoj posao, a mi ćemo raditi svoj", rekao je Vulin. 

Ministar Vulin kaže da se susret Vučića i Putina sigurno pomno pratio na Zapadu, ali da tu nije reč o nekom posebnom približavanju Srbije Rusiji, već o ojačanoj poziciji naše zemlje.

"Sve ozbiljne zemlje analiziraju svaki susret, proučavaju govor tela. To govori o promenjenom položaju Srbije. O Srbiji koja se poštuje, ceni", zaključio je Aleksandar Vulin gostujući u Dnevniku RTS-a.