SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Walesa: Poljska blizu građanskog rata
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 22.07.2017. - 08:26:42
VARŠAVA - Povodom reforme pravosuđa koju je po hitnom postupku kroz parlament progurala poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda, a desetine tisuća Poljaka širom zemlje izlaze već četvrti dan na ulice da protiv nje protestiraju, bivši predsjednik Poljske Lech Walesa izjavio je danas da je zemlja blizu građanskog rata.

"Kao prvi sam upozoravao na prijetnju građanskog rata, a sada smo veoma blizu. Upozoravao sam, govorio da gdje god se pojave braća Kaczynski dolazi nesreća, ali narod me nije slušao. Izabrali smo neodgovorne ljude", kazao je nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Walesa je ocijenio da reforma rada sudova jest neophodna, ali da je reforma koju gura Pravo i Pravda opasna i loša.

"To što predlažu to je kao da idemo iz bare u blato. To je mnogo gore. Izgubit ćemo ravnotežu podjele vlasti a to se sve mora odraziti na zemlju. Predsjednik Andrzej Duda ako je muško, lupit će vratima i odbaciti sva tri zakona", rekao je Walesa.

Lech Walesa apelirao je da se u Poljskoj uvedu psihijatrijski testovi za sve kandidate na izborima.

"Blizu smo građanskog rata. Naučili smo da se vekovima borimo pa ćemo valjda to izbeći. Moramo da postavimo pitanje da li ova vlada ima pravo na tako dalekosežne promjene", kazao je Walesa i zatražio da se raspišu izvanredni izbori u kojima po njegovoj ocjeni Poljaci sigurno ne bi ponovo izabrali stranku Pravo i Pravda Jaroslava Kaczynskog.