SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Amazon i Alphabet glavni krivci za oštar pad indeksa
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 27.10.2018. - 08:29:10
NEW YORK – Na Wall Streetu su u petak cijene dionica oštro pale, pri čemu je S&P 500 indeks zaronio na najnižu razinu od početka svibnja, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati Alphabeta i Amazona, pa ih nije ohrabrio ni podatak o nastavku snažnog rasta američke ekonomije.

Dow Jones je oslabio 1,2 posto, na 24,688.31 bod, S&P500 srezan je 1,7 posto, na 2,658,69 bodova dok je Nasdaq potonuo 2,1 posto, na 7.167,21 bod. 

Alphabet je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 33,7 milijardi dolara, 21 posto više nego godinu dana prije, a premda je snažno skočila i dobit te krovne kompanije Googlea, cijena njezine dionice znatno je pala. Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, čista dobit tog tehnološkog diva iznosila je u trećem ovogodišnjem kvartalu 9,2 milijarde dolara, što je 36,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Rast dobiti veći je nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, no rast prihoda je manji, pa je cijena dionice Alphabeta jučer srezana 1,8 posto, a u jednom trenutku trgovine zaronila je čak 5,6 posto. 

Dionice Amazona potonule su 7,8 posto što je njihov najveći dnevni pad od listopada 2014. godine. Posljedica je to slabijih nego što su analitičari očekivali procjena o rezultatima u tekućem tromjesečju. Amazon je u trećem tromjesečju zabilježio rekordnu dobit od 2,9 milijardi dolara, a premda je ostvario i snažan rast prihoda, cijena dionice tog tehnološkog diva oštro je pala zbog slabijih nego što se očekivalo procjena daljnjeg rasta. Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvješću, prodaja tog e-trgovca dosegnula je u proteklom tromjesečju 56,6 milijardi dolara, što je 29 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Američka ekonomija u trećem je kvartalu porasla 3,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, uz podršku solidne osobne i državne potrošnje i investicija u zalihe, pokazala je u petak prva procjena američkog ministarstva trgovine. Time je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini usporio u usporedbi s drugim kvartalom kada je iznosio 4,2 posto, pokazuje izvješće ministarstva. Ipak ,usporavanje je bilo blaže od očekivanja analitičara.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.