SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Apple glavni krivac za pad indeksa
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 03.11.2018. - 08:19:42
NEW YORK – Indeksi na Wall Streetu u petak su pali, nakon tri dana snažnog rasta, zbog oštrog pada cijene dionice Applea i splašnjavanja optimizma u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.
Apple je razočarao investitorima  pesimističnim prognozama pa su mu dionice potonule 6,6 posto, na 207,48 dolara. Apple je u trećem tromjesečju ostvario snažan rast prihoda i dobiti, no zbog slabijih nego što se očekivalo procjena daljnjeg rasta, cijena dionice tog tehnološkog diva oštro je pala, pa je njegova tržišna vrijednost skliznula ispod 1.000 milijardi dolara. Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, prihodi Applea dosegnuli su u trećem kvartalu gotovo 63 milijarde dolara, što je 20 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je čista dobit Applea skočila 31 posto, na 14,1 milijardu dolara.

Pad dionica posljedica je procjene poslovodstva kompanije da će u četvrtom tromjesečju, kada prodaja snažno raste zbog božićnih blagdana, njezini prihodi iznositi između 89 i 93 milijarde dolara, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 93 milijarde.

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će vjerojatno postići dogovor s Kinom o trgovini i da je ostvaren značajan napredak u rješavanju razlika između dviju zemalja, no upozorio je i da još uvijek može uvesti dodatne carine na kineske proizvode.

"Kina veoma snažno želi postići sporazum", kazao je Trump novinarima u Washingtonu samo nekoliko sati nakon što je njegov vodeći ekonomski savjetnik izrazio oprez oko razgovora o mogućem američko-kineskom trgovinskom sporazumu.

"Imali smo vrlo dobre razgovore s Kinom, došli smo puno bliže tome da učinimo nešto", rekao je Trump uoči napuštanja Bijele kuće i odlaska na predizborni skup.