SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Blagi pomaci indeksa, u fokusu maloprodaja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.08.2017. - 07:57:16
NEW YORK - Na Wall Streetu u utorak ključni indeksi nisu bilježili većih promjena s obzirom da je odličan podatak o rastu maloprodaje u SAD-u bio zasjenjen padom cijena dionica maloprodajnih kompanija za uređenje domova zbog ograničenja na tom tržištu, prije svega nedostatka građevinskih radnika.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je blagih 5,3 boda ili 0,02 posto, na 21.998 bodova, dok je S&P 500 indeks oslabio 0,05 posto, na 2.464 boda, a tehnološki Nasdaq 0,11 posto, na 6.333 bodova.

Promet u američkoj maloprodaji u srpnju je porastao za 0,6 posto, po najvišoj stopi u zadnjh sedam mjeseci, zahvaljujući rastu prodaje motornih vozila i diskrecijskoj potrošnji.

 "Podaci o maloprodaji dobra su vijest. Ljudi troše, ali ne troše na iste stvari. Stoga, iz ekonomske perspektive, to su dobre vijesti, dok na kompanijskoj razini postoje dobitnici i gubitnici", ističe Brad McMillan, zadužen za ulaganja pri investicijskom društvu Commonwealth Financial Network.  

Najveća gubitnica tako je bila dionica Home Depota, s padom cijene za 2,7 posto.

Iako je taj lanac trgovina za uređenje domova ostvario snažan rast dobiti u drugom tromjesečju od 9,5 posto na 2,67 milijardi dolara, kao i najveće neto prihode u svojoj povijesti od 28,11 milijardi dolara ili 6,2 posto više, a podigao je i svoje poslovne procjene, čini se da su investitore zabrinula ograničenja na američkom tržištu obnove i popravaka kuća koja bi mogla utjecati na buduće zarade te kompanije.

Naime, nedostatak majstora i građevinskih radnika, građevinskih zemljišta i viši troškovi drvene građe poskuplju gradnju i uređenje kuća u SAD-u te ograničavaju napore građevinara da udovolje potražnji na tržištu.  

Manji rival te tvrtke Lowe's Cos zabilježio je pad cijene dionice za 4,4 posto, dok su u prosjeku dionice maloprodajnih kompanija oslabile 0,9 posto.
Dio analitičara, referirajući se  na snažan rast maloprodaje, kojije u drugom tromjesečju iznosio 2,8 posto na godišnjoj razini, upozorava da zbog tvrdokorno niskog rasta plaća unatoč tome što je američko tržište rada blizu pune zaposlenosti, Amerikanci sve više posežu za svojom štednjm kako bi financirali svoju rastuću potrošnju, a taj tend smatraju neodrživim.

Stopa štednje u drugom tromjesečju u SAD-u pala je na 3,8 posto, sa 6,2 posto u istom razdoblju 015. Niska štednja i slab rast plaća sugeriraju da će kućanstva trebati kredite kako bi održavala sadašnju razinu potrošnje, smatraju ekonomisti. 

Investitori također procjenjuju kakvi su izgledi za poreznom reformom u SAD-u do kraja godine. Neuspjeh republikanaca da provedu promjene u području zdravstvene skrbi nagrizaju optimizam oko uspješnosti inicijativa Bijele kuće.  
U protekla dva dana indeksi na Wall Streetu ponešto su se oporavili nakon prošlotjednih oštrih gubitaka, zahvaljujući znakovima popuštanja napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un odgodio je odluku o ispaljivanju raketa prema Guamu dok čeka što će poduzeti SAD, izvijestili su sjevernokorejski državni mediji.

Obujam trgovanja u utorak je bio najslabiji od početka godine - svega je 5,3 milijardi dionica promijenilo vlasnike na američkim burzama, što je znatno ispod 20-dnevnog prosjeka od 6,3 milijarde.
Na europskim burzama indeksi su blago ojačali u utorak, pri čemu londonski Ftsse indeks za 0,41 posto, na 7.383 boda, a frankfurtski DAX za 0,1 posto, na 12.177 bodova, dok je praški CAC stagnirao na 5.140 bodova.