SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Blagi rast indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.06.2017. - 09:23:48
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, jer su ulagači odahnuli nakon pisanog svjedočenja bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya o njegovim razgovorima s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 21.173 boda, dok je S&P 500 porastao 0,16 posto, na 2.433 boda, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 6.297 bodova.

Ti su indeksi posljednjih dana bili pod pritiskom zbog neizvjesnosti u vezi svjedočenja Comeya u Kongresu o navodnom ruskom uplitanja u američke predsjedničke izbore.

U jučer javno objavljenoj pisanoj izjavi Comey je potvrdio da je Donald Trump tražio od njega da prekine istragu o povezanosti Michaela Flynna, bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, s Rusijom.

No, Comey je poručio i da predsjednik Trump nije bio pod istragom u vezi toga, a ni ostali navodi u izjavi nisu odstupali od onoga što su mediji već pisali.

Ulagači su, kažu analitičari, odahnuli jer su se plašili novih otkrića u Comeyevom svjedočenju koja bi mogle dodatno zakomplicirati situaciju na političkoj sceni u Washingtonu.

"Pisana izjava nije tako razorna kakva je mogla biti. Vjerojatno se ove neće razviti u nešto pogubnije", kaže Peter Costa, predsjednik u tvrtki Empire Executions.

Premda smatra da su ulagači odahnuli, Costa upozorava da na tržištu nije bilo euforije, a da je obujam bio slab.

Ulagači su, kaže oprezni jer još čekaju Comeyevo svjedočenje pred Senatom u četvrtak, kao i parlamentarne izbore u Britaniji istoga dana.

Neke ankete pokazuju da bi konzervativci premijerke Therese May mogli povećati svoju većinu u parlamentu, dok druge najavljuju tijesan rezultat izbora.

U četvrtak će se, također, održati sjednica čelnika Europske središnja banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u gospodarstvu eurozone i monetarnu politiku.

I dok su u većini najvažnijih sektora cijene dionica jučer porasle, S&P indeks energetskog sektora pao je gotovo 2 posto.

Posljedica je to pada cijena nafte za više od 4 posto, nakon što je objavljeno da su prošloga tjedna u SAD-u zalihe nafte neočekivano porasle, što pokazuje da potražnja još uvijek nije dovoljno snažna da bi izazvala topljenje golemih zaliha.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, na 7.478 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,14 posto, na 12.672 boda, a pariški CAC 0,07 posto, na 5.265 bodova.