SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street blago pao, čeka se odluka o carinama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.03.2018. - 07:18:55
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks blago pao, a trgovalo se vrlo nesigurno zbog nagađanja kako će se razvijati situacija nakon najavljenog uvođenja carina i ostavke glavnog ekonomskog savjetnika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Dow Jones oslabio je 82 boda ili 0,33 posto, na 24.801 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 posto, na 2.726 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,33 posto, na 7.396 bodova.

Na početku trgovanja ti su indeksi bili u većem minusu, S&P 500 gotovo 1 posto, jer je ulagače uznemirila ostavka Garya Cohna, direktora Nacionalnog ekonomskog savjeta, koji slovi za najvećeg protivnika protekcionističkih snaga u Trumpovoj vladi.

Neočekivana ostavka Cohna u utorak navečer izazvala je na tržištu strahovanja od izbijanja trgovinskih ratova, s obzirom da je Cohn zagovornik slobodne trgovine, a da njegova ostavka pokazuje da je izgubio bitku s protekcionističkim snagama.

Unatoč pozivima vodećih republikanaca u američkom Kongresu da odbaci planove o uvođenju carina na čelik i aluminij, Trump ne odustaje, no čini se da su moguće promjene u planovima.

Tako je iz Bijele kuće jučer poručeno da bi neke zemlje, kao što su Kanada i Meksiko, mogle biti izuzete iz planova o carinama, što je ponešto umirilo ulagače.

"Ulagači su manje zabrinuti nakon poruke da se carine neće primjenjivati tako široko. No, u ovom trenutku to su špekulacije, nema ništa na papiru. Ako smo nešto naučili od ove vlade, a to je da se prijedlozi mijenjaju dok se pišu", kaže Janna Sampson, direktorica u tvrtki OakBrook Investments.

Najviše su jučer pale cijene dionica u energetskom sektoru, 0,8 posto, što je posljedica pada cijena nafte za oko 2 posto, nakon što su podaci pokazali da proizvodnja i zalihe 'crnog zlata' u SAD-u rastu.

Osjetnije su pale i cijene dionica nekoliko industrijskih divova, kao što su Boeing i Catepillar, jer bi te kompanije zbog uvođenja carina mogle biti pod pritiskom s dviju strana.

S jedne strane, porasli bi im troškovi nabave sirovina, dok bi se s druge strane mogle suočiti s protumjerama onih zemalja koje će biti pogođene najavljenim carinama na čelik i aluminij.

Među dobitnicima se, pak, jučer našao tehnološki sektor, u kojemu su cijene dionica prosječno porasle za 0,6 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 7.157 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,09 posto, na 12.245 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 5.187 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.