SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street blago pao, Fed povećao kamate
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.06.2018. - 07:47:20
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale nakon što je američka središnja banka, kao što se očekivalo, povećala kamatne stope, ali i signalizirala kako bi do kraja godine cijena novca mogla biti povećana još u dva navrata.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,47 posto, na 25.201 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 2775 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 7695 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke povećali su ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

Nezaposlenost i inflacija su niske

''Gospodarstvo je u dobroj situaciji. Većina ljudi koja želi pronaći posao, nalazi ga. Nezaposlenost i inflacija su niske... Ukupni izgledi za rast ostaju povoljni'', kazao je Jerome Powell, predsjednik Feda, na konferenciji za novinare.

I dok se povećanje kamata očekivalo, ulagače su pomalo iznenadile nove projekcije čelnika središnje banke koji su blago povećali procjene kretanja kamata na kraju godine i sada očekuju još dva povećanja u 2018., a ne jedno kao dosad.

Razlog je tome jačanje inflacije, pa nove procjene čelnika Feda pokazuju da će stopa rasta potrošačkih cijena u ovoj godini dosegnuti 2,1 posto, blago iznad Fedovih ciljanih razina od 2 posto.

''Sada se u ovoj godini očekuje ukupno četiri povećanja kamata, dok je dosad na tržištu bio konsenzus o tri povećanja, stoga smatram da je to malo iznenađenje'', kaže Katie Nixon, direktorica u fondu Northern Trust Wealth Management.

''Čini se da je Fed sada znatno uvjereniji da inflacija doseže, pa čak i premašuje, njihove ciljane razine, stoga povećavaju i procjene kretanja kamata'', kaže Katie Nixon.

Kako povećanje kamata ne ide u prilog tržištu dionica, jučer su pale cijene u većini od 11 sektora S&P 500 indeksa. Pao je, za 0,3 posto, čak i financijski sektor, kojemu inače pogoduje viša cijena novca.

Među rijetkim dobitnicama bile su, pak, dionice medija i telekomunikacijskih kompanija, koje su se našle u fokusu nakon što je AT&T-ju odobreno preuzimanje Time Warnera za 85 milijardi dolara.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ostao je praktično nepromijenjen u odnosu na prethodni dan, na 7703 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,38 posto, na 12.890 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,01 posto, na 5452 boda.

Europski su ulagači oprezni jer bi uskoro i Europska središnja banka (ECB), poput Feda, mogla započeti postupno zaoštravati monetarnu politiku, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sjednici u četvrtak.