SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street blago porastao, Fed smanjio kamatne stope
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.09.2019. - 07:58:00
Zadnja izmjena: 19.09.2019. - 07:59:04
NEW YORK - Na Wall Streetu je S&P 500 indeks blago porastao, nakon što je američka središnja banka smanjila kamatne stope, kao što se i očekivalo, i poručila da će njezini daljnji potezi ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima.

Dow Jones ojačao je 0,13 posto, na 27.147 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 3.006 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,11 posto, na 8.177 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda smanjili su jučer ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

To smanjenje kamata, drugo od početka godine, očekivalo se na tržištu, no Fedovo priopćenje razočaralo je one ulagače koji su očekivali nedvojbene signale da će središnja banka nastaviti smanjivati kamatne stope.

Očekuju da će kamate ostati u ovom rasponu tijekom cijele 2020. godine

Procjene čelnika Feda pokazale su, naime, da očekuju da će kamate ostati u ovom rasponu tijekom cijele 2020. godine.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je, pak, na konferenciji za novinare da su izgledi za američko gospodarstvo povoljni, a da smanjenje kamata predstavlja osiguranje od rizika koji prijete zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i trgovinskih tenzija.

Kazao je da bi Fed mogao dodatno smanjiti kamate, ako gospodarstvo dodatno oslabi, ali da smatra da ovo smanjenje predstavlja samo umjerenu prilagodbu kamata, s obzirom da je tržište rada snažno, a da će se inflacija vjerojatno vratiti Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.

Daljnji potezi Feda „ovisit će o gospodarskim pokazateljima. Nemamo neki zadani smjer, odluke ćemo donositi iz sjednice u sjednicu", kazao je Powell, dodavši da će Fed prestati smanjivati kamate kada procjeni da je učinio dovoljno.

„Powell je obavio dobar posao objašnjavajući da se radi o prilagodbi usred ciklusa, ali da je Fed spreman učiniti više ako bude potrebno", kaže Mike O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa podržavaju najveću svjetsku burzu, pa je od početka godine S&P 500 indeks porastao gotovo 20 posto i trenutno je udaljen od rekordne razine, dosegnute krajem srpnja, oko 1 posto.

Kako je u fokusu ulagača jučer bio Fed, napetosti na Bliskom istoku, nakon napada dronovima na saudijska naftna postrojenja, i kretanje cijena nafte bili su u drugom planu.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest cijene su dionica jučer porasle, a najviše u komunalnom, za 0,5 posto, i financijskom, za 0,4 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 posto, na 7.314 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,14 posto, na 12.389 bodova, a pariški CAC 0,09 posto, na 5.620 bodova.