SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Caterpillar i McDonald's podigli indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.04.2017. - 08:01:49
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 1,12 posto, na 20.996 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 posto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,70 posto, na rekordnih 6.025 bodova.

Nakon što su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli, zahvaljujući za tržišta pozitivnom ishodu prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, u utorak su ulagače ohrabrili poslovni rezultati nekoliko velikih kompanija.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Caterpillara, sa skokom cijene za gotovo 8 posto, nakon što je taj proizvođač mašinerije objavio bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate za prvo tromjesečje.

Iz istog je razloga snažno, za 5,6 posto, skočila i cijena dionice lanca restorana brze hrane McDonald'sa.

Nasdaq indeks dosegnuo je, pak, novu najvišu razinu u povijesti, zahvaljujući rastu cijena dionica Applea i Microsofta jer ulagači očekuju dobre poslovne rezultate od tih tehnoloških divova.

"Tržište su potaknuli odlični poslovni rezultati, posebice Caterpillara. Profitabilnost korporativne Amerike na putu je snažnog rasta na godišnjoj razini i to je fantastična priča", kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

Od više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 77 posto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija u prvom tromjesečju na 11,4 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti o poreznoj reformi, koju će predsjednik SAD-a Donald Trump predstaviti u srijedu, a koja obuhvaća smanjenje poreza i građanima i kompanijama.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.275 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 posto, na 12.467 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 5.277 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.