SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Dobri ekonomski pokazatelji potaknuli indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.04.2019. - 09:19:55
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz američkog gospodarstva i solidni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones ojačao je 110 bodova ili 0,42 posto, na 26.559 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,16 posto, na 2.905 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 7.998 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih sedam su jučer cijene dionica porasle, a najviše, za 1,1 posto, u industrijskom sektoru.

To se zahvaljuje porukama iz kineskog ministarstva trgovine da pregovori između Washingtona i Pekinga napreduju, kao i boljim nego što se očekivalo podacima iz američkog gospodarstva, koji su podržali nadu da usporavanje rasta neće biti toliko oštro koliko su se ulagači plašili.

Jučer je, naime, objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku porastao po najvišoj stopi na mjesečnoj razini u posljednjih godinu i pol dana, što pokazuje da je osobna potrošnja, najveći pokretač gospodarstva, snažna.

Uz to, objavljeno je da je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene prošloga tjedna pao na najnižu razinu u 50 godina, što ukazuje na daljnje poboljšanje situacije na tržištu rada.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine kompanija.

Od 77 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih gotovo 78 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari malo poboljšali očekivanja, pa sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti za 1,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Ipak, pokažu li se te procjene točne, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je ponajviše posljedica usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

„Uoči početka sezone objava poslovnih rezultata, očekivanja su bila vrlo niska, pa je dosad bilo financijskih izvješća koja su vrlo ugodno iznenadila", kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

U petak se na Wall Streetu zbog praznika ne radi, a zahvaljujući jučerašnjem rastu, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 0,55 posto, a Nasdaq indeks 0,2 posto. No, S&P 500 oslabio je 0,1 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,57 posto, na 12.222 boda, a pariški CAC 0,31 posto, na 5.580 bodova. No, londonski FTSE oslabio je 0,15 posto, na 7.459 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.