SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street; Dow Jones dosegnuo novi rekord
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.10.2017. - 07:55:08
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu zahvaljujući ponajviše skoku cijene dionice Wal-Marta.

Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na rekordnih 22.830 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 2.550 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 6.587 bodova.

Rekordni doseg Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Wal-Marta za 4,5 posto, nakon što je najveći američki trgovački lanac procijenio da će njegova online prodaja u SAD-u u idućoj poslovnoj godini porasti oko 40 posto.

Uz to, Wal-Mart je najavio otkup vlastitih dionica na tržištu za 20 milijardi dolara.

To je potaknulo cijeli trgovački sektor, pa je S&P indeks tog sektora ojačao gotovo 1 posto i bio najveći sektorski dobitnik.

Osjetnije su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer su cijene nafte skočile gotovo 2 posto.

Ulagači su jučer zanemarili nove napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i nedostatak napretka u procesu uvođenja porezne reforme koju je predložio predsjednik SAD-a Donald Trump i kojom bi se smanjilo porezno opterećenja građana i kompanija.

"Jedini strahovi na tržištu povezani su s time da se nešto neće postići. No, situacija se može brzo promijeniti zbog nekih rizika, kao što je Sjeverna Koreja. Stoga treba biti oprezan", kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

Ulagači su oprezni jer ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasla za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama, no analitičari obično procjene postavljaju nisko kako bi kompanije lakše prebacile očekivanja, čime se otvara prostor za rast cijena dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,1 milijardu.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 7.538 bodova, no frankfurtski DAX oslabio je 0,21 posto, 12.949 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 5.363 boda.