SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 stagnirali, Nasdaq na novom rekordu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.05.2017. - 09:33:30
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak u opreznom trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromijenjeni, dok je Nasdaq dosegnuo novi rekord zahvaljujući usponu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,01 posto, na 20.979 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,07 posto, na 2.400 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,33 posto, na rekordnih 6.169 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica porasle samo u dva, a najviše u tehnološkom sektoru, za 0,5 posto.

To se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta za 2 posto, jer se očekuje da će tvrtke i vlasti više trošiti na zaštitu informatičkih sustava nakon masovnog kibernetičkog napada ucjenjivačkim softverom koji je tijekom vikenda pogodio računalne mreže tvrtki i javnih ustanova u više od 150 zemalja svijeta.

„Dionice mnogih tehnoloških kompanije sada jačaju zbog zabrinutosti u vezi informatičke sigurnosti. Ulagači vjeruju da će mnoge kompanije morati nadograđivati svoje kompjutorske sustave", kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kinsview Asset Management.

No, ulagači su oprezni jer se plaše odgode planova predsjednika Donalda Trumpa u vezi porezne reforme nakon vijesti da je Trump otkrio strogo povjerljive informacije na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova, što je izazvalo novu buru na političkoj sceni u Washingtonu.

Prijeti opasnost da će politički slučajevi odvratiti Trumpovu pozornost s planova o poreznoj reformi, a cijene su dionica posljednjih mjeseci rasle upravo zbog Trumpovih obećanja da će smanjiti poreze, a povećati državnu potrošnju.

„Posljednjih je dana puno političkih vijesti, a malo onih ekonomskih koje mijenjaju krajolik", kaže Paul Nolte.

Zbog toga ulagače jučer nije ohrabrio ni podatak o snažnom rastu industrijske proizvodnje u SAD-u.

Ulagači su, kažu analitičari, još uvijek pod dojmom prošlotjednog podatka o sporijem nego što se očekivalo rastu prometa u trgovini na malo, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva.

„Potrošnja čini više od dvije trećine gospodarskog rasta, pa ako je ona slaba, kako bismo mogli očekivati ubrzanje rasta gospodarstva", kaže Paul Nolte.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 posto, na 7.522 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,02 posto, na 12.804 boda, a pariški CAC 0,21 posto, na 5.406 bodova.