SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Dow Jones oslabio, S&P 500 ojačao
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.01.2018. - 07:52:29
NEW YORK – Na Wall Streetu je S&P 500 indeks i u ponedjeljak dosegnuo novu rekordnu razinu, peti dan zaredom, dok je Dow Jones blago oslabio zbog korekcije dionica u financijskom i zdravstvenom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,05 posto, na 25.283 boda, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 2.747 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 7.157 bodova.

Nakon što su ti indeksi prošloga tjedna skočili više od 2 posto, ulagači su jučer bili oprezniji jer uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija koja bi mogla znatno utjecati na tržište.

„Prošloga smo tjedna imali velik uspon, a svi znaju da dolazi sezona objava zarada. Ulagači ne žele dalje riskirati, s obzirom da će idućih tjedana kompanije objavljivati poslovne rezultate i daljnje procjene", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Najviše su jučer pale cijene dionica u zdravstvenom sektoru, za prosječno 0,4 posto, nakon što su prošloga tjedna skočile 3,2 posto. Među većim gubitnicima je bio i financijski sektor.

Zbog toga je Dow Jones indeks oslabio nakon četiri dana neprestanog rasta i dosezanja novih rekordnih razina.

Podršku tržitu pružaju, pak, naznake ubrzanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, ali i niska razina inflacije, što znači da središnje banke u svijetu neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Pozitivno na tržište utječe i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,36 posto, na 13.367 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.487 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,36 posto, na 7.696 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.