SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 porastao
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.03.2017. - 09:25:17
NEW YORK - Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo nesigurno, pa je nakon oštrog pada dan prije S&P 500 indeks blago porastao, dok je Dow Jones ponovno oslabio.

Dow Jones skliznuo je 0,03 posto, na 20.661 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,19 posto, na 2.348 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 5.821 bod.

Jučer se na Wall Streetu trgovalo vrlo nesigurno, nakon što su dan prije cijene dionica potonule više od 1 posto, najviše od kada je u studenome Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Posljedica je to nervoze ulagača uoči glasovanja u Kongresu u četvrtak o novom zakonu o zdravstvenoj skrbi, nakon što je Trump nedavno ukinuo tzv. Obamacare.

Bit će to prvi veliki test u suradnji Trumpa i republikanaca u Kongresu, a čini se da republikanci neće uspjeti sakupiti dovoljnu podršku za taj kontroverzni prijedlog zakona.

Ako se ne uspije izglasati taj zakon ili se glasovanje odgodi, to će značiti da će se Trump i ubuduće suočavati s velikim otporima u realizaciji svojih izbornih obećanja.

A upravo su njegova obećanja o smanjenju poreza, poticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojednim sektorima posljednjih mjeseci podržavala snažan rast cijena dionica.

Ako zakon o zdravstvenoj skrbi ne prođe u Kongresu, "možemo očekivati nešto više nestabilnosti na tržištu", kaže David Schiegoleit, direktor u U.S. Bank Private Client Reserve.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u tehnološkom, 0,8 posto.

Financijski sektor, koji je dan prije potonuo gotovo 3 posto, jučer je oslabio daljnjih 0,2 posto.

I dok su S&P 500 i Nasdaq ponešto ojačali, Dow Jones indeks blago je pao, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Nikea za 7 posto, nakon što je najveći svjetski proizvođač sportske opreme objavio slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Pod pritiskom je jučer bio i energetski sektor jer su cijene nafte zaronile na nove najniže razine u četiri mjeseca, nakon što je objavljeno da su zalihe nafte prošloga tjedna porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na pojačanu proizvodnju i nedovoljno snažnu potražnju.

Na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,73 posto, na 7.324 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 11.904 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 4.994 boda.