SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Energetski i bankarski sektor podigli indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.07.2017. - 09:20:45
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, zahvaljujući jačanju energetskog i bankarskog sektora, dok je Nasdaq pao jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom.
Dow Jones ojačao je 0,61 posto, na 21.479 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 2.429 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,49 posto, na 6.110 bodova.

Uspon Dow Jones i S%P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru za 2 posto jer su cijene nafte nastavile rasti.

Prošloga su tjedna cijene ′crnog zlata′ porasle po prvi put nakon pet tjedana pada, a jučer su dodatno porasle za više od 1 posto.

"Cijene su nafte ojačale, što je navelo ulagače na kupnju dionica u energetskom sektoru. No, to se moglo i očekivati, s obzirom da su cijene nafte posljednjih tjedana oštro pale", kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O′Neil Securities.

Osjetno su, prosječno 1,3 posto, jučer porasle i cijene dionica u financijskom sektoru. Taj je sektor ojačao već šesti trgovinski dan od posljednjih sedam jer mu najave središnjih banaka o stezanju monetarne politike idu u korist.

S druge strane, među gubitnicima se ponovno našao tehnološki sektor, s padom od 0,9 posto, nakon što je prošloga tjedna izgubio gotovo 3 posto.

Taj je sektor pod pritiskom već nekoliko tjedana, što analitičari pripisuju dobitonosnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Osim rasta cijena nafte, pozitivno su na tržište utjecali bolji nego što se očekivalo podaci koji ukazuju na ubrzavanje rasta američkog gospodarstva nakon usporavanja u prvom tromjesečju.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle i cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu. Tako je indeks prometnog sektora, koji se smatra svojevrsnim barometrom gospodarske aktivnosti, dosegnuo rekordnu razinu.

Obujam trgovanja bio je jučer mršav jer se trgovalo skraćeno, s obzirom da se u utorak zbog Dana nezavisnosti u SAD-u ne radi.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 posto, na 7.377 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,22 posto, na 12.475 bodova, a pariški CAC 1,47 posto, na 5.195 bodova.