SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Energetski sektor pao, tehnološki porastao
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.07.2017. - 09:34:18
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromijenjeni jer je energetski sektor oštro pao, dok je Nasdaq porastao zahvaljujući oporavku tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 0,01 posto, na 21.478 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 2.432 boda, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 6.150 bodova.

Uspon Nasdaq indeksa zahvaljuje se skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru za prosječno 1 posto.

Taj je sektor bio pod pritiskom nekoliko tjedana, što analitičari pripisuju dobitonosnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Hoće li se jučerašnji uspon tehnološkog sektora nastaviti ili će ponovno doći do zaokreta, ostaje da se vidi. Tehnološki je sektor od početka godine ojačao 17 posto, pa se čekaju poslovni rezultati kompanija koji bi pokazali je li takav snažan rast održiv.

S druge strane, jučer je prekinut višednevni uspon cijena nafte, koje su zbog jačanja dolara i bojazni od povećanja proizvodnje OPEC-a potonule gotovo 4 posto.

Zbog toga je S&P indeks energetskog sektora izgubio 2 posto, pa je bio najveći gubitnik među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Premda su članice OPEC-a od početka godine smanjile proizvodnju, jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje i dalje je velik jer u SAD-u proizvodnja raste.

"Američki proizvođači su glavni kapitalistički proizvođači. Stoga im vlasti ne mogu diktirati hoće li ili neće proizvoditi. Oni će proizvoditi sve dok im je to profitabilno", kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Asset Management.

U fokusu ulagača bila je jučer i objava zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da se sve više dužnosnika američke središnje banke ne slaže oko smjera inflacije, koja se kreće ispod ciljanih 2 posto.

I dok jedni drže da je slabljenje inflacije privremeno, drugi očekuju daljnje popuštanje inflacijskih pritisaka, a sve to dovodi u pitanje planove Feda o povećanju kamatnih stopa.

Rasprava je pokazala i da nekoliko dužnosnika Feda smatra da su cijene dionica visoke u usporedbi sa standardnim valuacijskim mjerama, premda je rast zarada kompanija snažan.

Na europskim burzama, pak, cijene dionica jučer su blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 posto, na 7.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 posto, na 12.453 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.180 bodova.