SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Wall Street: Energetski sektor podigao indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.03.2017. - 09:24:44
NEW YORK - Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, pri čemu je energetski sektor ojačao, zahvaljujući rastu cijena nafte, dok je financijski oslabio.

Dow Jones skliznuo je 0,20 posto, na 20.659 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,11 posto, na 2.361 bod, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 5.897 bodova.

Na Wall Streetu se jučer trgovalo oprezno, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio već deveti trgovinski dan od posljednjih deset.

Posljednjih su tjedana ulagači suzdržani, pa indeksi stagniraju, uz rijetke iznimne dane, dok se čekaju konkretni prijedlozi američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Upravo zahvaljujući tim obećanjima, S&P 500 indeks porastao je oko 10 posto od početka studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću.

No, posljednjih tjedana entuzijazam na tržištu je splasnuo, dok je prošlotjedni poraz republikanaca i Trumpa u pokušaju zamjene tzv. Obamacarea novim zakonom o zdravstvenoj skrbi otvorio pitanje može li Trump provesti svoje ostale planove.

Dio analitičara smatra da ni ostali Trumpovi planovi neće proći kako je predsjednik to zamislio, dok drugi dio smatra da bi se micanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trumpove vlade i republikanaca na ostalim reformama.

No, do tih reformi proći će još određeno vrijeme, pa su se ulagači usmjerili na makroekonomske podatke, koji ukazuju na ubrzanje rasta američkog gospodarstva.

Uz to, uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle 10,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Politički rizici su se povećali, no ekonomski pokazatelji i dalje su solidni, pa bi zarade kompanija trebale biti dobre. Mislim da će, ako ne bude nekih važnih događaja na političkoj sceni, zarade kompanija biti idući pokretač tržišta", kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital.

Zahvaljujući rastu cijena nafte, nakon što su početkom tjedna pale na najniže razine u četiri mjeseca, jučer su najviše porasle cijene dionica u energetskom sektoru, za 1,2 posto.

S druge strane, s padom od 0,5 posto, među najvećim je gubitnicima bio financijski sektor.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 posto, na 7.373 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 posto, na 12.203 boda, a pariški CAC 0,45 posto, na 5.069 bodova.