SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Energetski sektor podigao indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.09.2017. - 08:08:29
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,25 posto, na 21.807 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 2.465 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 6.393 boda.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u energetskom sektoru za prosječno 1,6 posto, potaknutom snažnim rastom cijena nafte.

Financijski je sektor, pak, ojačao 0,2 posto, nakon što je dan prije znatno pao.

Time su djelomično nadoknađeni gubici indeksa od prethodnoga dana, kada su cijene dionica pale zbog napetosti nakon nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje, ali i približavanja uragana Irma SAD-u.

Pozitivno je na tržište jučer utjecala vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump suglasan da se rok za povećanje plafona zaduživanja države produži do polovice prosinca, što bi moglo značiti da se nazire dogovor u Kongresu o financiranju države.

Ulagače su ohrabrili i makroekonomski podaci koji pokazuju da američko gospodarstvo stabilno raste.

Zbog toga su napetosti oko Sjeverne Koreje i uragana Irma, koje su u utorak pritisnule tržišta, pale u drugi plan.

"Ima sila koje sprječavaju uspon tržišta na nove rekordne razine, dok s druge strane čvrsti fundamenti sprječavaju značajniju prodaju i pad cijena dionica. Zbog te dvije suprotstavljene sile tržište se kreće u vrlo uskom rasponu", kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,75 posto, na 12.214 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.101 boda. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,25 posto, na 7.354 boda.