SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Fed razočarao, indeksi oštro pali
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.12.2018. - 07:39:31

NEW YORK - Američka središnja banka je ponovno, već četvrti put ove godine, povećala ključne kamatne stope unatoč oštrim kritikama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji optužuje Fed da šteti gospodarstvu.

Nakon objave odluka Feda, cijene su dionica na Wall Streetu oštro pale. Dow Jones skliznuo je 1,49 posto, na 23.323 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,54 posto, na 2.506 bodova, a Nasdaq indeks 2,17 posto, na 6.636 bodova.

Prije objave odluka Feda cijene su dionica rasle, no odmah nakon objave oštro su pale. Naime, ulagači su se nadali da će Fed najaviti samo jedno povećanje u idućoj godini, pa možda čak i prekid ciklusa podizanja kamata, s obzirom na usporavanje globalnog gospodarstva i slabljenje inflacijskih pritisaka.

No Fed je ostao pri svojoj politici prilično snažnog zaoštravanja monetarne politike.

"Tržište je, čini se, shvatilo da mu Fed neće tako skoro dobaciti pojas za spašavanje. Poruka je tržištu da se može očekivati zaoštravanje financijskih uvjeta i sporiji rast gospodarstva", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda povećali su ključne kamatne stope za 0,25 posto, u raspon od 2,25 posto do 2,5 posto. No poručili su i da u idućoj godini očekuju usporavanje tempa povećanja kamata zbog usporavanja rasta gospodarstva.

Čelnici Feda odlučili su podići kamate premda je dan prije Trump upozorio Fed da ne učini "još jednu pogrešku" s podizanjem kamata i da više "osjeti tržište".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.