SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street i dalje nestabilan, indeksi pali
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.02.2018. - 06:55:41
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cijena dionica, dok se tržište pokušava oporaviti od oštrog pada početkom tjedna.

Dow Jones oslabio je 19 bodova ili 0,08 posto, na 24.893 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,50 posto, na 2.681 bod, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 7.051 bod.

U većem dijelu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području, dok se tržište smiruje nakon što su u petak i ponedjeljak cijene dionica potonule više od 6 posto.

No, pred kraj trgovanja indeksi su popustili i završili u minusu.

„Očito je, mnogi su ulagači zabrinuti i nervozni. Tko zna što nam donosi sutrašnji dan? Stoga neki ulagači samo čekaju priliku da se povuku s tržišta, pa čim cijene malo porastu, zaredaju nalozi za prodaju", kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Većina analitičara i idućih dana očekuje nestabilno trgovanje jer nitko nije siguran u kojem će smjeru tržište krenuti.

Je li pad tržišta u ponedjeljak, najveći u više od šest godina, bila samo zdrava korekcija cijena prije njihovog novog uspona ili će burzovni indeksi dodatno pasti.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svjetskih gospodarstava - od SAD-a i Kine, do eurozone i Japana - dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

No, s druge strane, ulagači se plaše jačanja inflacije, što bi moglo izazvati brži tempo povećanja kamata američke središnje banke.

Plaše se, također, da je tržište dionica precijenjeno, s obzirom da njime već devet godina vladaju 'bikovi' i da su posljednjih mjeseci burzovni indeksi gotovo neprestano dosezali rekordne razine.

„Sada, kada su svi na rubu, napeti, za očekivati je povećana nestabilnost, pa mogu slijediti i veći skokovi i dublji padovi indeksa", kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associate.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,93 posto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,60 posto, na 12.590 bodova, a pariški CAC 1,82 posto, na 5.255 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.