SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi blago oslabili drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.02.2019. - 08:27:37
NEW YORK - Na Wall Streetu se i u srijedu trgovalo oprezno jer nije bilo značajnijih vijesti ni o trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, ni o politici američke središnje banke koje bi mogle potaknuti ulagače.

Dow Jones oslabio je 72 boda ili 0,28 posto, na 25.985 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 posto, na 2.792 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 7.554 boda.

U fokusu ulagača bilo je izvješće trgovinskog predstavnika SAD-a Roberta Lightizera u Kongresu u kojemu je kazao da je prerano zaključiti kakav će biti ishod pregovora između SAD-a i Kine.

Otvorena pitanja su preozbiljna da bi se riješila samo obećanjem Pekinga da će kupovati više američkih proizvoda, pa bi svaki dogovor morao uključivati način na koji će se obećanja održati, kazao je Lighthizer.

U drugom danu svjedočenja u Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je, pak, da se može očekivati usporavanje rasta američkog gospodarstva, ali i da će Fed ove godine okončati smanjenje svojih bilanci.

„U posljednje vrijeme tržište potiču dvije stvari - trgovinski pregovori i politika središnje banke - a danas su o tome izvijestili glavni dužnosnici za ta pitanja. Kako su njihovi nastupi bili razumni, tržište se ponešto oporavilo", kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Prije izvješća Powella i Lighthizera burzovni su indeksi bili u većem minusu, no nakon njihovih nastupa gubici su ponešto smanjeni. Tako su Dow Jones i S&P 500 blago pali drugi dan zaredom.

Na tržištu vlada oprez zbog usporavanje rasta američkog, ali i globalnog gospodarstva, što negativno utječe na zarade kompanija.

Nakon što su posljednjih tjedana mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju.

Početkom godine očekivali su rast zarada za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od 0,9 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 7.107 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 posto, na 11.487 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 5.225 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.