SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi blago pali, Nasdaq rekordan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.07.2017. - 09:27:37
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago oslabili, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 21.611 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 posto, na 2.473 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,08 posto, na rekordnih 6.390 bodova.

Nakon što su dan prije dosegnuli najviše razine u povijesti, jučer su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, a u fokusu ulagača bila su kvartalna poslovna izvješća kompanija.

Neke su kompanije ostvarile bolje nego što se očekivalo financijske rezultate, pa je tako cijena dionice softverskog diva Microsofta porasla oko 1 posto.

S druge strane, neke su podbacile, pa je, primjerice, dionica proizvođača čipova Qualcomma pojeftinila gotovo 5 posto.

Nakon prvog tjedna sezone objava poslovnih izvješća kompanija analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade tvrtki iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,6 posto, a prihodi za 4,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Mislim da je mnogo kompanija po zaradi nadmašilo očekivanja analitičara zahvaljujući okruženju s niskim kamatnim stopama. No, kada kamate porastu, to će utjecati na zarade. Ipak, zasad će se ovaj trend nastaviti, a zarade biti visoke", kaže Anthony Conroy, predsjednik u tvrtki Abel Noser.

Pod pritiskom su se jučer našle dionice trgovačkih lanaca i proizvođača kućanskih aparata nakon vijesti da će Sears prodati Kenmore, njegovo poslovanje kućanskim aparatima, online trgovcu Amazonu.

Cijena dionice Searsa skočila je više od 10 posto, dok je dionica Amazona poskupila 0,2 posto.

S druge strane, zbog očekivanog jačanja konkurencije s ulaskom Amazona u to područje, cijene dionica trgovačkih lanaca, kao što su Loewes, Best Buy i Home Depot pale su oko 4 posto, dok je dionica Whirlpoola, proizvođača kućanskih aparata, pojeftinila 5,6 posto.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,77 posto, na 7.487 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,04 posto, na 12.447 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 5.199 bodova.