SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPORAVAK
 
Wall Street: Indeksi blago porasli nakon oštrih gubitaka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.05.2017. - 09:31:15
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, dok ulagači pažljvo prate razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu.

Dow Jones ojačao je 0,27 posto, na 20.663 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, na 2.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 6.055 bodova.

Nakon što su dan prije zabilježili najveći pad u posljednjih osam mjeseci, veći od 1,7 posto, jučer su indeksi uspjeli nadoknaditi dio tih gubitaka.

Ulagači su pažljivo pratili daljnji razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu nakon niza skandala predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, zbog kojih se postavlja pitanje hoće li Trump uopće ostati u Bijeloj kući.

Nakon medijskih napisa da je Trump zatražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna, oporba i neki republikanci zatražili su neovisnu istragu o mogućoj vezi između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije, a zaredali su i pozivi za opoziv predsjednika.

Ministarstvo pravosuđa imenovalo je bivšeg direktora FBI-ja Robert Mueller posebnim tužiteljem u istrazi o, kako je to formuliralo, "naporima ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja".

Trump je to nazvao „najvećim lovom na vještice protiv jednog političara u američkoj povijesti", no to je imenovanje ponešto umirilo ulagače na burzama.

„Bez obzira kakvi će biti rezultati istrage, ulagači osjećaju da mogu imati povjerenje da će rezultati biti točni i nepristrani", kaže Janna Sampson, direktorica u tvrtki OakBrook Investment.

Ulagače su ponešto umirili i solidni gospodarski pokazatelji, kao i dobri poslovni rezultati kompanija.

Tako je među najvećim dobitnicama jučer bila dionica Wal-Marta, s rastom cijene od 3,2 posto, jer je najveći svjetski trgovački lanac izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima.

S druge strane, oštro je, više od 7 posto, potonula cijena dionice Cisco Systemsa jer je taj tehnološki div objavio procjene o poslovanju u tekućem tromjesečju koje su ispod očekivanja analitičara.

A na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,89 posto, na 7.436 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 posto, na 12.590 bodova, a pariški CAC 0,53 posto, na 5.289 bodova.