SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi i dalje pod pritiskom geopolitičkih rizika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.04.2017. - 09:35:33
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, što je posljedica geopolitičkih napetosti, ali i komentara američkog predsjednika Donalda Trumpa o dolaru i kamatnim stopama.

Dow Jones oslabio je 0,29 posto, na 20.591 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 2.344 boda, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 5.836 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi i dalje vlada oprez dok ulagači prate razvoj situacije nakon što je prošloga petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji prije šest godina.

Raste napetost u odnosima između SAD-a i Rusije, Sirije te Sjeverne Koreje, pa ulagači nisu volji znatnije mijenjati pozicije.

Pojačani geopolitički rizici sami po sebi nisu dobri za tržišta, a ulagači se plaše i da će te napetosti odvratiti Trumpa od rada na realizaciji njegovih obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, koja su mjesecima podržavala rast cijena dionica.

Ulagače su jučer iznenadili i Trumpovi komentari u intervjuu Wall Street Journalu da je dolar previše snažan i da bi volio da kamatne stope ostanu niske.

Dolar već dulje vrijeme jača jer se očekuje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke zbog ubrzanja rasta gospodarstva i inflacije. A jačanje dolara loše utječe na prihode američkih multinacionalnih kompanija na inozemnim tržištima.

"Tržište ne voli nesigurnost, a Trumpovi komentari dodatno su uzburkali ionako mutnu vodu, bez obzira hoće li biti poduzete mjere za zaustavljanje daljnjeg jačanja dolara", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Najviše su jučer, više od 1 posto, pale cijene dionica u rudarskom i industrijskom sektoru, a slijedio je financijski sektor s padom od 0,9 posto.

Ulagači su oprezni po pitanju financijskog sektora jer će u četvrtak tri velike banke - Wells Fargo, Citigroup i JPMorgan - objaviti kvartalne poslovne rezultate.

Time će započeti sezona objava poslovnih izvješća kompanija koja će pokazati jesu li visoke cijene dionica opravdane.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,1 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 posto.

Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su dionice na Wall Streetu, po nekim mjerilima, preskupe.

Posljednjih su mjeseci cijene dionica snažno rasle zbog Trumpovih obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, no kako konkretnih prijedloga o tome još nema, posljednjih je tjedana entuzijazam ulagača splasnuo.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 7.348 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 5.101 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,13 posto, na 12.154 boda.