SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi najviši u mjesec dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.01.2019. - 08:07:38
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u mjesec dana, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica banaka nakon što su Goldman Sachsa i Bank of America objavile bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 141 bod ili 0,59 posto, na 24.207 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.616 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 7.034 boda.

Uspon tih indeksa na najviše razine u mjesec dana ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u financijskom sektoru za više od 2 posto.

Pritom je najviše, 9,5 posto, skočila cijena dionice Goldman Sachsa nakon što je ta investicijska banka izvijestila o većoj zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Iz istog je razloga cijena dionice Bank of America skočila 7,2 posto.

„Bankama je potrebno dobro gospodarsko okruženje i pristojna krivulja prinosa, a sudeći po njihovim poslovnim rezultatima, možda to i imaju", kaže Kevin Caron, portfelj menadžer u tvrtki Washington Crossing Advisors.

Zahvaljujući boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, snažno je, više od 6 posto, skočila i cijena dionice zrakoplovnog prijevoznika United Continentala.

S druge strane, dionica Forda pojeftinila je više od 6 posto, nakon što je drugi po veličini američki proizvođač automobila upozorio da će mu dobit u posljednjem lanjskom tromjesečju biti manja nego što je procjenjivao i da bi mu troškovi carina mogli umanjiti zaradu u 2019. godini.

Ipak, od početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka, većina njih objavila je bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.

Zahvaljujući tome, kao i nadi ulagača u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine te naznakama da će se američka središnja banka Fed suzdržati od povećanja kamata, S&P 500 indeks sada je udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute 20. rujna prošle godine, oko 10,7 posto.

Krajem prošle godine taj je indeks bio u minusu i 19,8 posto u odnosu na tu rekordnu razinu, pa mu je prijetio pad u područje 'medvjeda'.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi Brexita, nakon što su britanski parlamentarni zastupnici u utorak navečer odbacili plan za izlazak iz Europske unije premijerke Therese May.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.862 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 posto, na 10.931 bod, a pariški CAC 0,51 posto, na 4.810 bodova.