SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi ojačali drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.01.2019. - 08:20:21
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 0,42 posto, na 23.531 bod, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 2.549 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 6.823 boda.

Nakon što su u petak ti indeksi skočili više od 3 posto, jučer je nastavljen njihov oporavak.

Zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, na Badnjak je S&P 500 indeks zaronio na najnižu razinu u 20 mjeseci. No, od tada je porastao više od 9 posto.

Pritom je najviše skočio u petak, gotovo 3,5 posto jer je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da je središnja banka svjesna rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilna po pitanju kamatnih stopa.

To je odagnalo strahovanja ulagača da će Fed daljnjim povećanjem kamata naštetiti rastu američkog gospodarstva.

Dodatni poticaj tržištu predstavlja nada ulagača u napredak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, koji su počeli u ponedjeljak u Pekingu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u nedjelju je izjavio kako trgovinski razgovori s Kinom idu vrlo dobro i kako slabosti u kineskom gospodarstvu predstavljaju za Peking razlog da teži dogovoru.

„Mislim da Kina to želi riješiti. Njihovo gospodarstvo nije u dobrom stanju. Mislim da im to daje veliki poticaj za pregovore", rekao je Trump.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u ponedjeljak da će Kina u dobroj vjeri pregovarati sa SAD-om kako bi se riješili trgovinski problemi, dok je ministar trgovine SAD-a Wilbur Ross poručio da vidi dobre izglede za razuman dogovor.

„Glavno je da američka vlada očekuje napredak u pregovorima s Kinom. To tržište smatra vrlo važnim", kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a među najvećim dobitnicama bila je dionica Amazon.coma, s rastom cijene za 3,4 posto.

Zahvaljujući tome, tržišna vrijednost tog tehnološkog diva dosegnula je 797 milijardi dolara, pa se probio na čelo liste američkih kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću.

Slijedi softverski div Microsoft s vrijednošću od 784 milijarde dolara.

Donedavno je na čelu te liste bio Apple s vrijednošću većom od 1.000 milijardi dolara, no posljednjih mjeseci cijena dionice tog tehnološkog diva pala je gotovo 30 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 6.810 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,18 posto, na 10.747 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 4.719 bodova.