SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi ojačali, rast ekonomije ubrzan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.03.2017. - 09:43:39
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, jer su ulagače ohrabrili podaci o bržem rastu američkog gospodarstva nego što se prije procjenjivalo.

Dow Jones ojačao je 0,33 posto, na 20.728 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 2.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na rekordnih 5.914 bodova.

Ulagače je jučer ohrabrila druga procjena američkog ministarstva trgovine prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 2,1 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na prvu procjenu od 1,9 posto.

Posljednjih se tjedana na Wall Streetu trgovalo oprezno jer ulagači više nisu sigurni da će američki predsjednik Donald Trump uspjeti provesti svoj obećanja iz izborne kampanje o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, koja su neposredno nakon Trumpove pobjede na izborima podržavala rast cijena dionica.

No, posljednji podaci pokazuju da je američko gospodarstvo u dobroj formi, bez obzira hoće li Trump uspjeti uvesti najavljene mjere ili ne.

"Podaci o BDP-u potvrđuju da gospodarstvo napreduje, bez obzira što će Washington napraviti ili poručiti da će napraviti. Pritom se ne radi samo o američkom gospodarstvu nego i poboljšanju ekonomske situacije u drugim dijelovima svijeta", kaže Karyn Cavanaugh iz fonda Voya Investment Management.

Među najvećim je dobitnicima jučer bio energetski sektor, već treći dan zaredom, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte, nakon što su početkom tjedna pale na najniže razine u četiri mjeseca.

Snažno su jučer, 1,2 posto, porasle i cijene dionica u financijskom sektoru.

Podršku tržištu pružaju i očekivanja da će predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u prvom dijelu travnja, biti vrlo solidna.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle 10,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,44 posto, na 12.256 bodova, a pariški CAC 0,41 posto, na 5.089 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,06 posto, na 7.369 bodova.