SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi oslabili, u fokusu odnosi između Kine i SAD-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.12.2018. - 07:59:21
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks pali zbog bojazni ulagača od rasta trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, nakon uhićenja financijske direktorice Huaweija, no pred kraj trgovanja gubici su znatno smanjeni.

Dow Jones skliznuo je 79 bodova ili 0,32 posto, na 24.947 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,15 posto, na 2.675 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,42 posto, na 7.188 bodova.

Nakon snažnog rasta na početku tjedna, potaknutog dogovorom između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga o carinskom primirju, najveća svjetska burza posljednjih je dana ponovno pod pritiskom jer ulagači nisu uvjereni da će sva otvorena pitanja između Washingtona i Pekinga biti riješena u 90 dana, koliko bi trebalo trajati to primirje.

Jučer je ulagače dodatno zabrinula vijest da je u Kanadi uhićena Meng Wanzhou, financijska direktorica Huaweija i kći osnivača tog telekomunikacijskog diva, te da je suočena s izručenjem SAD-u.

Sudsko ročište zakazano je u petak, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da se Meng odmah oslobodi.

Uhićenje je, pišu agencije, povezano s kršenjem američkih sankcija Iranu. Vlasti SAD-a, naime, vode istragu zbog sumnji da je Huawei od 2016. prodavao proizvode proizvedene u SAD-u Iranu i drugim zemljama koje su pod američkim sankcijama.

Ulagači na burzama plaše se da bi to uhićenje moglo ponovno zaoštriti odnose između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava ne samo po pitanju carina, nego i tehnološke hegemonije.

„Nakon vijesti o uhićenju financijske direktorice Huaweija splasnuo je optimizam potaknut dogovorom od prošloga vikenda o carinskom primirju", kaže Kate Nixon, direktorica u tvrtki Northern Trust.

Zbog toga je na samom početku jučerašnjeg trgovanja S&P 500 bio na gubitku i 2,9 posto. No, do kraja trgovanja gubici su ublaženi.

„Gubici su smanjeni jer je tržište nakon oštrih padova podcijenjeno. Ulagači su zaključili da sada mogu kupiti dionice po znatno nižim cijenama nego prije nekoliko mjeseci", kaže Gary Bradshaw, portfelj menadžer u fondu Hodges Capital Management, objašnjavajući zaokret na tržištu u drugom dijelu jučerašnjeg trgovanja.

Osim zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, ulagači su na oprezu jer kretanje prinosa na tržištu obveznica ukazuje da američkom gospodarstvu slijedi usporavanje rasta, možda čak i recesija.

Najviše su jučer, u prosjeku 1,8 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Znatno su, 1,4 posto, pale i cijene dionica u financijskom sektoru, koji je vrlo osjetljiv na kretanja na tržištu obveznica.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer potonule više od 3 posto. Londonski FTSE indeks oslabio je 3,15 posto, na 6.704 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 3,48 posto, na 10.810 bodova, a pariški CAC 3,32 posto, na 4.780 bodova.