SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi pali, Boeing i Caterpillar pod pritiskom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.06.2018. - 07:41:53
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni nakon što je krajem prošloga tjedna Washington najavio carine na uvoz kineskih proizvoda, a Peking uzvratio protumjerama.

Dow Jones oslabio je 103 boda ili 0,41 posto, na 24.987 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 2.773 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,01 posto, na 7.747 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi nastavljeno je na početku novog tjedna oprezno trgovanje, kakvo je obilježilo i kraj prošloga tjedna.

Posljedica je to strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer je predsjednik SAD-a Donald Trump u petak objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će se od 6. srpnja naplaćivati carina od 25 posto.

Kina objavila listu američkih proizvoda na koje će ona naplaćivati carine

Kina je odmah objavila svoju listu američkih proizvoda u vrijednosti od 50 milijardi dolara na koje će ona naplaćivati uvozne carine od 25 posto.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Među najvećim su gubitnicama jučer bile dionice kompanija koje najviše izvoze u Kinu. Tako su cijene proizvođača zrakoplova Boeinga i proizvođača teške mašinerije Caterpillara pale gotovo 1 posto.

Pod pritiskom se našao i sektor proizvođača čipova jer te kompanije značajne prihode ostvaruju u Kini. Oštro je pala i cijena dionice Philip Morrisa, za 2,3 posto, jer je duhan među proizvodima na koje Kina planira naplaćivati carine.

Najveći je dobitnik, pak, jučer bio energetski sektor, s rastom cijena za prosječno 1,1 posto.

To je prvi rast tog sektora u posljednjih pet dana pada, a posljedica je rasta cijena nafte zbog špekulacija da bi OPEC na sastanku krajem ovoga tjedna mogao proizvodnju povećati za manju količinu nego što se dosad očekivalo.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.631 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,36 posto, na 12.834 boda, a pariški CAC 0,93 posto, na 5.450 bodova.