SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi pali drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.03.2017. - 09:49:23
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali drugi dan zaredom, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u farmaceutskom i financijskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,14 posto, na 20.924 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 5.833 boda.

Najviše su jučer, u prosjeku 0,7 posto, pale cijene dionica u farmaceutskom sektoru nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump tweetom poručio da radi na novom sustavu koji će smanjiti cijene lijekova.

Uz to, Trump je podržao nacrt zakona republikanaca kojim bi se zamijenio tzv. ′Obamacare′ zakon o zdravstvenoj skrbi.

Oslabio je, 0,3 posto, i financijski sektor, koji je od Trumpove pobjede na izborima najveći dobitnik među svim sektorima jer je Trump obećao labavljenje regulacija u tom sektoru.

"Moramo uvijek imati na umu da se ono što Trump prvotno kaže kasnije značajno razvodni i da protekne puno vremena do pravih detalja njegovih planova", kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Charles Schwab.

Od početka studenoga, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je oko 11 posto jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje ulaganja u infrastrukturu i labavljenje regulacije u pojedinim sektorima.

Međutim, nedostatak konkretnih prijedloga, izolacionistički stavovi i sporost u sastavljanju vlade naveli su ulagače na oprez.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je sve izvjesnije da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna povećati ključne kamatne stope jer se rast gospodarstva, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 84 posto izgleda da će Fed povećati kamate već u ožujku, dok su još prije tjedan dana za to davali samo 30 posto šansi.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni promet. Na američkim su tržištima vlasnika jučer zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni obujam iznosio 6,9 milijardi.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 7.338 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 4.955 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,06 posto, na 11.966 bodova.