SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi pali nakon četiri dana rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.07.2018. - 09:00:47

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta, jer se ulagači plaše zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine i jer je pad cijena nafte pritisnuo dionice u energetskom sektoru.

Dow Jones skliznuo je 219 bodova ili 0,88 posto, na 24.700 bodova, dok je S&P 500 pao 0,71 posto, na 2.774 boda, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 7.716 bodova.

Oštar pad tih indeksa posljedica je daljnjeg zaoštravanja trgovinskih odnosa između Washingtona i Pekinga, nakon što je u utorak američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer kazao da vlada kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.

Tako vlada predsjednik Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su prošli tjedan uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim mjerama.

Peking je i na najave novih carina poručio da je to neprihvatljivo i da će morati odgovoriti.

Među najvećim su gubitnicama jučer bile dionice industrijskih divova, kao što su Boeing, 3M i Caterpillar, jer bi trgovinski rat najviše naštetio njihovom poslovanju.

Oštro su pale i cijene dionica u rudarskom sektoru, 1,7 posto, jer su zbog strahovanja ulagača od poremećaja u svjetskoj trgovini i usporavanja rasta globalnog gospodarstva pale cijene sirovina, pri čemu je cijena bakra potonula na najnižu razinu u godinu dana.

Oštro su, oko 5 posto, pale i cijene nafte, zbog čega su dionice u energetskom sektoru oslabile 2,2 posto.

Pod pritiskom su bile i dionice proizvođača čipova, s obzirom da njihovi prihodi u velikoj mjeri ovise o prodaji na kineskom tržištu.

Tako je u srijedu prekinut pozitivni niz na Wall Streetu koji je, zahvaljujući optimizmu ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, trajao četiri dana.

U petak će rezultate za drugo tromjesečje, među ostalim, objaviti financijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup.

Analitičari kažu da bi zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između najvećih svjetskih gospodarstava mogle pasti u drugi plan jer bi se ulagači mogli fokusirati na financijske rezultate kompanija.

„Trgovinska situacija zabrinjava, no ništa se više neće dogoditi odmah sada. Tako bi ta priča mogla pasti u drugi plan, a ulagači se više fokusirati na trenutne priče, kao što su zarade kompanija", kaže John Carey, portfelj menadžer u tvrtki Amundi Pioneer Asset Management.

A procjenjuje se da bi zarade kompanija u drugom tromjesečju mogle biti znatno veće nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,30 posto, na 7.591 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,53 posto, na 12.417 bodova, a pariški CAC 1,48 posto, na 5.353 boda.