SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi pali treći dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.03.2019. - 08:52:19
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali treći dan zaredom jer ulagači ne pronalaze razloga za daljnju kupnju dionica nakon snažnog rasta njihovih cijena od početka godine.

Dow Jones oslabio je 133 boda ili 0,52 posto, na 25.673 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,65 posto, na 2.771 bod, a Nasdaq indeks 0,93 posto, na 7.505 bodova.

Sa završetkom sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, kažu analitičari.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je 10,6 posto, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, kao i porukama iz američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Time je S&P 500 nadoknadio veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, trzavica između Washingtona i Pekinga te povećanja kamata Feda u četiri navrata tijekom prošle godine.

No, posljednjih dana nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište, pa se trguje oprezno.

„Kako nedostaje pozitivnih pokretača, lako je povući zaradu s tržišta. Od početka godine cijene su dionica snažno porasle i više se ne može reći da su jeftine", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Uz to, ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalnog gospodarstva, što će utjecati na zarade kompanija.

Jučer objavljeno Fedovo izvješće pokazalo je da središnja banka očekuje daljnji rast američkog gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine, ali usporenijim tempom zbog usporavanja globalnog gospodarstva i zbog toga što dio američkih državnih službi nije radio 35 dana jer se Bijela kuća i Kongres nisu na vrijeme dogovorili oko proračuna.

Nakon što su posljednjih tjedana mnoge kompanije upozorile na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju.

Početkom godine očekivali su rast zarada u prvom ovogodišnjem kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od oko 1 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,28 posto, na 11.587 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.288 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,17 posto, na 7.196 bodova.