SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi pali zbog geopolitičkih napetosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.04.2017. - 09:12:50
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale jer su ulagači suzdržani zbog geopolitičkih napetosti i skorašnjeg početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 20.651 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 posto, na 2.353 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 5.866 bodova.

Ulagači pažljivo prate razvoj događaja nakon američke vojne akcije u Siriji prošloga petka, čime su narušeni ionako slabi odnosi s Rusijom.

Uz to, raste napetost na Dalekom istoku jer se američki vojni brodovi kreću nedaleko Sjeverne Koreje, dok su korejski državni mediji upozorili na mogućnost nuklearnog napada na SAD-a u slučaju provokacije.

To zabrinjava ulagače, pa se klone rizičnijih investicija, a utočište za svoj kapital traže u onim sigurnijima, kao što su zlato i državne obveznice.

Na oprez ulagača ukazuje i rast VIX indeksa ′straha′ iznad 15 bodova po prvi put od početka studenoga prošle godine, kada je za predsjednika izabran Donald Trump.

"Trenutačno su u fokusu geopolitički rizici. No, ulagači su oprezni i zbog toga što su razine cijena dionica visoke. Slijedi važna sezona kvartalnih rezultata", kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, a ulagači se nadaju dobrim rezultatima koji bi opravdali kretanje burzovnih indeksa oko najviših razina u povijesti.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,1 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 posto.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 posto, na 7.365 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,50 posto, na 12.139 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 5.101 bod.