SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi pali zbog trgovinskih napetosti na relaciji SAD-Kina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.08.2018. - 07:53:01
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks pali zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok je oporavak tehnološkog sektora potaknuo rast Nasdaq indeksa.

Dow Jones oslabio je 81 bod ili 0,32 posto, na 25.415 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,10 posto, na 2.813 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,46 posto, na 7.707 bodova.

Uspon Nasdaq indeksa zahvaljuje se jačanju tehnološkog sektora, koji se oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Jučer je cijena dionice Applea dosegnula rekordnu razinu, nakon što je taj tehnološki div objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, što je podržalo cijeli tehnološki sektor.

No, od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer ih je osam završilo s gubicima, pri čemu je najviše, 1,3 posto, skliznuo industrijski sektor.

Jačanje napetosti između Kine i SAD-a

Posljedica je to jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Washington poručio da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Peking je to nazvao ucjenom i poručio da je spreman uzvratiti protumjerama.

Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Podršku tržištu pružila je, pak, odluka američke središnje banke da ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su da gospodarstvo nastavlja stabilno rasti, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava, a inflacija kreće blizu ciljanih razina od 2 posto.

„Fed je pokazao da je spreman dozvoliti gospodarstvu da ubrzano raste dok inflacija previše ne ojača, što bi bila prepreka sadašnjem rastućem tržištu dionica", kaže Bob Baur, ekonomist u tvrtki Principal Global Investors.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Povećane procjene

Dosad je oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih gotovo 83 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 23,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,24 posto, na 7.652 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,53 posto, na 12.737 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 5.498 bodova.