SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi pod pritiskom usporavanja rasta ekonomije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.03.2019. - 09:11:27
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, jer su ulagače zabrinuli podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, dok nada u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine podržava tržište.

Dow Jones oslabio je 206 bodova ili 0,79 posto, na 25.819 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 2.792 boda, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 7.577 bodova.

Na samo početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi porasli zahvaljujući izvješću Wall Street Journalu kako bi Washington mogao povući sve ili većinu carina na kineske proizvode, dok bi se sastanak predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga na kojemu bi se potpisao trgovinski dogovor mogao održati krajem ovoga mjeseca.

No, entuzijazam ulagača splasnuo je nakon što je objavljeno da su u prosincu prošle godine u SAD-u investicije u građevinarstvu neočekivano pale za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

A to je navelo mnoge analitičare na smanjenje procjena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Nedavno objavljena prva procjena pokazala je rast BDP-a u tom kvartalu za 2,6 posto na godišnjoj razini, a analitičari sada očekuju da će u drugoj procjeni rast biti smanjen na barem 2,5 posto.

To predstavlja znatno usporavanje, s obzirom da je u trećem tromjesečju gospodarstvo poraslo za 3,4 posto na godišnjoj razini.

„Izvješće o građevinskim investicijama u skladu je s procjenama da je na kraju prošle godine gospodarstvo izgubilo na zamahu", kaže Steven Shields, ekonomist u tvrtki Moody′s Analytics.

Kako i niz podataka na početku ove godine najavljuje nastavak usporavanja rasta, neki analitičari smanjili su procjene rasta BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 1,5 posto.

„I dalje vidimo negativne rizike na naše procjene rasta gospodarstva u prvom tromjesečju od 1,5 posto", kaže Daniel Silver, ekonomist u JPMorganu.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 7.134 boda, a pariški CAC 0,41 posto, na 5.286 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,08 posto, na 11.592 boda.