SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi porasli, očekuju se dobri rezultati kompanija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.04.2018. - 07:53:11
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle jer su ulagači optimistični uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i jer su ponešto splasnule geopolitičke napetosti u vezi Sirije.

Dow Jones skočio je 293 boda ili 1,21 posto, na 24.483 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,83 posto, na 2.663 boda, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 7.140 bodova.

Rast tih indeksa zahvaljuje se optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Danas će poslovne rezultate objaviti nekoliko velikih banaka, kao što su JPMorgan Chase, Citigroup i Wells Fargo.

Zarade kompanija najveće u posljednjih sedam godina

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio najveći skok zarada u posljednjih sedam godina.

To se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

Dobro raspoloženje zahvaljuje se i smanjenju geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije, nakon što je jučer predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da bi vojni udar na Siriju "mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće".

Time je ublažio prijetnje od prethodnoga dana kada je kazao da slijedi ispaljivanje raketa na Siriju, zbog uporabe kemijskog oružja, što Sirija i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad, a Rusija je poručila i da pozorno prati stanje u Siriji i da je upoznata s kretanjima američkih ratnih brodova na putu prema Zaljevu.

Ulagači usmjereni na poslovne rezultate

"Danas se manje pričalo o ispaljivanju raketa i trgovinskom ratu između SAD-a i Kine. Zbog toga su se ulagači usmjerili na poslovne rezultate. A sezona objava počinje i očekivanja su velika", kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

Najviše su jučer, u prosjeku 1,8 posto, skočile cijene dionica u financijskom sektoru, a slijedio je tehnološki sektor s rastom od 1,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 7.258 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,98 posto, na 12.415 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 5.309 bodova.