SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi porasli, splasnule tenzije u vezi Sjeverne Koreje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.08.2017. - 07:01:21
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle jer su splasnula strahovanja od rasta tenzija na Korejskom poluotoku nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana.

Dow Jones ojačao je 0,26 posto, na 21.865 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 posto, na 2.446 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 6.301 bod.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja tržište je bilo pod pritiskom jer je rano ujutro Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan i pala u Pacifičke vode oko 1.180 kilometara od sjeverne regije Hokkaida.

To je izazvalo jačanje napetosti u regiji. Pod vodstvom mladog vođe Kim Jong-Una Sjeverna Koreja ispalila je desetak raketa, no ovo je prva koja je preletjela Japan od 2009. godine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je, pak, Sjevernu Koreju da su sve opcije otvorene.

"Kada američki predsjednik kaže da su 'sve opcije otvorene' za ulagače je ponekad najbolja strategija da ne čine ništa", kaže Brian Jackobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

Ipak, kasnije se tržište smirilo i nadoknadilo početne gubitke jer su tenzije u vezi Korejskog poluotoka ponešto splasnule, dok se Trump fokusirao na posljedice Harveya, najsnažnijeg uragana koji je u posljednjih 50 godina pogodio južni Teksas i koji je donio obilne kiše i velike poplave.

"Moguće je da će sve ove nesreće dovesti do nekih većih posljedica, no američko je gospodarstvo vrlo veliko i otporno", kaže Jackobsen.

Štete koje je nanio Harvey su velike, no analitičari kažu kako će obnova tog područja ublažiti negativne ekonomske posljedice.

Pod pritiskom su jučer bile dionice osiguravajućih društava dok ulagači pokušavaju procijeniti utjecaj Harveya na taj sektor, a osjetno je, prosječno 0,5 posto, pao i industrijski sektor.

S druge strane, po rastu je predvodio tehnološki sektor jer su porasle cijene dionica najvećih kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook i Amazon.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,3 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 5,9 milijardi.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,87 posto, na 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,46 posto, na 11.945 bodova, a pariški CAC 0,94 posto, na 5.031 bod.