SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi porasli, trguje se oprezno uoči izbora za Kongres
Autor/izvor: SEEbiz / h
Datum objave: 06.11.2018. - 07:57:03
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, ponajviše u financijskom, energetskom i defanzivnim sektorima, a trgovalo se oprezno uoči izbora za američki Kongres.
Dow Jones ojačao je 190 bodova ili 0,76 posto, na 25.461 bod, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 2.738 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,38 posto, na 7.328 bodova.

Pad Nasdaq indeksa ponajviše je posljedica gubitaka Applea drugi dan zaredom, nakon što je krajem prošloga tjedna taj tehnološki div objavio slabije nego što se očekivalo procjene poslovanja u tekućem kvartalu, kada je prodaja zbog božićnih blagdana najveća.

Nakon što je u petak pala 6,6 posto, jučer je cijena dionice Applea skliznula daljnjih 2,8 posto, pa je zabilježila najveći dvodnevni gubitak od 2013. godine.

S druge strane, najveći je dobitnik jučer bio nekretninski sektor, s prosječnim rastom cijena za 1,7 posto. Slijedio je još jedan defanzivni sektor, komunalni, s rastom od 1,4 posto, a potom potrošački.

"Uvijek kada komunalni i potrošački sektor porastu, to znači da na tržištu ima malo straha. Bez obzira kojoj političkoj opciji naginjete, ne znate što će se dogoditi u utorak. A kako će utjecati na iduće dvije godine, sada tražite neka sigurnija utočišta", kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital group.

U utorak se održavaju izbori za američki Kongres, a ankete pokazuju da bi demokrati mogli preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, dok bi Trumpovi republikanci mogli zadržati većinu u Senatu.

Smatra se da bi pobjeda demokrata za Zastupnički dom predstavljala poteškoću za politike predsjednika Donalda Trumpa umjerena biznisu, koje su poticale rast tržišta dionica od predsjedničkih izbora 2016. godine.

"Stoga uspon S&P 500 indeksa možda znači da su neki ulagači optimistični jer očekuju da će rezultati izbora biti povoljni za biznis", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Ulagači su jučer bili na oprezu i zbog toga što u srijedu počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke.

Premda se ne očekuje povećanje kamata već sada, ulagači će pažljivo pratiti poruke Feda jer bi snažan rast gospodarstva i jačanje tržišta rada moglo navesti monetarne vlasti na ubrzanje tempo povećanja kamata u idućem razdoblju.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 posto, na 7.103 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,21 posto, na 11.494 boda, a pariški CAC 0,01 posto, na 5.101 bod.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.