SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Wall Street: Indeksi rekordni, rast ekonomije ubrzava
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.06.2017. - 09:27:10
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak svi burzovni indeksi skočili na nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji.

Dow Jones ojačao je 0,65 posto, na 21.144 boda, dok je S&P 500 porastao 0,76 posto, na 2.430 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 6.246 bodova.

Rekordni dosezi sva tri indeksa zahvaljuju se rastu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora, pri čemu su prednjačili zdravstveni i rudarski s rastom za više od 1 posto.

Ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivali podaci, koji ukazuju na ubrzavanje rasta gospodarstva.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je jučer da je u svibnju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 253.000, znatno više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

To ukazuje na daljnja poboljšanja na američkom tržištu rada, pa se ulagači nadaju i da će službeno izvješće vlade o zapošljavanju biti dobro.

To će izvješće biti objavljeno u petak, a u anketi Reutersa analitičari očekuju rast broja zaposlenih za 185.000.

Jučer je, također, objavljeno da su tvorničke aktivnosti u SAD-u u svibnju ojačale nakon dva mjeseca slabljenja, što ukazuje na ubrzavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Tržište su više nego bilo što drugo potaknuli podaci o zapošljavanju, bio je to snažan skok iznad očekivanja. To svakako ide u prilog Fedu uoči odluke o kamatnim stopama u lipnju", kaže Paul Springmeyer, direktor u tvrtki Private Clinet Reserve.

Zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta gospodarstva, što bi moglo potaknuti inflaciju, očekuje se da će američka središnja banka u lipnju povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 90 posto izgleda da će Fed već u lipnju povećati kamate. Pitanje je, međutim, hoće li do kraja godine još koji put povećati cijenu novca, kažu analitičari.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,32 posto, na 7.543 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 12.664 boda, a pariški CAC 0,66 posto, na 5.318 bodova.