SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi skliznuli drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.06.2017. - 09:24:51
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči nekoliko važnih političkih i ekonomskih događaja, koji bi mogli osjetno utjecati na tržište.

Dow Jones oslabio je 0,23 posto, na 21.136 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 posto, na 2.429 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 6.275 bodova.

Na Wall Streetu se i jučer, drugi dan zaredom, trgovalo oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko političkih događaja koji bi mogli osjetno utjecati na tržište.

U četvrtak se u Britaniji održavaju parlamentarni izbori, a neke ankete pokazuju da bi konzervativci premijerke Therese May mogli povećati svoju većinu u parlamentu, dok druge najavljuju tijesan rezultat izbora.

U četvrtak će se, također, održati sjednica čelnika Europske središnja banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u gospodarstvu eurozone i monetarnu politiku.

U Washingtonu će, pak, pred Senatom svjedočiti bivši direktor FBI-a James Comey koji je svojedobno pokrenuo istragu o mogućim vezama između izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije, a Trump ga je u svibnju razriješio dužnosti.

Mediji pišu da Comey planira svjedočiti o njegovom razgovoru s Trumpom u kojemu ga je predsjednik zatražio da odbaci istragu o savjetniku za nacionalnu sigurnost Mikeu Flynnu, kojega je Trump otpustio kada se saznalo za njegove razgovore s ruskim dužnosnicima.

"Ima puno događaja u četvrtak, pa očekujem nesigurnost na tržištima krajem tjedna. Morate se pozicionirati za svaki mogući ishod, pa ćete dio uloga povući sa stola", kaže Anthony Conroy, predsjednik u tvrtki Abel Noser.

Među najvećim gubitnicama bila je jučer dionica Macy′sa, s padom cijene za više od 8 posto, nakon što je taj trgovački lanac upozorio ulagače da bi mu marže mogle dodatno pasti.

To je pritisnulo cijeli trgovački sektor, pa su cijene dionica Walmarta, Searsa, Nordstroma i J.C. Penneya pale između 1,7 i 4,1 posto.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.524 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,04 posto, na 12.690 bodova, a pariški CAC 0,73 posto, na 5.269 bodova.