SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi skliznuli s rekordnih razina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.06.2017. - 09:13:37
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni uoči nekoliko važnih političkih događaja, dok se svi najvažniji indeksi kreću oko rekordnih razina.

Dow Jones oslabio je 0,10 posto, na 21.184 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 2.436 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 6.295 bodova.

Nakon što su krajem prošloga tjedna svi najvažniji burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, u ponedjeljak se na Wall Streetu trgovalo mirno.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,6 milijardi.

Ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko političkih događaja koji bi mogli osjetno utjecati na tržište.

Među ostalim, ovoga se tjedna u Britaniji održavaju parlamentarni izbori, dok će bivši direktor FBI-a James Comey svjedočiti o mogućim vezama između izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije.

Uz to, u lipnju se očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke za 0,25 postotnih bodova, premda posljednji podaci ne navode na čvrsti zaključak da se rast američkog gospodarstva ubrzava.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 7.525 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 5.307 bodova. U Njemačkoj se jučer zbog praznika nije radilo.