SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Informacije o NAFTA-i i Kini zabrinuli investitore
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2018. - 07:51:10
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagače zabrinula izvješća o mogućem izlasku SAD-a iz NAFTA sporazuma i da Kina kani smanjiti ulaganja u američke obveznice.

Dow Jones oslabio je 0,07 posto, na 25.369 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 2.748 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 7.153 boda.

Nakon što su šest dana zaredom dosezali rekordne razine, S&P 500 i Nasdaq indeks jučer su oslabili, kao i Dow Jones, jer je ulagače zabrinulo izvješće Bloomberga da bi Kina, najveći kupac američkih obveznica, mogla smanjiti ili sasvim prestati kupovati državne obveznice.

Zbog toga su snažno porasli prinosi na američke obveznice i dosegnuli najviše razine u deset mjeseci.

Ulagače je zabrinula i vijest da je Kanada sve uvjerenija da će predsjednik SAD-a Donald Trump uskoro najaviti izlazak SAD-a iz NAFTA-e, sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini.

„Kako nema značajnijih gospodarskih i financijskih vijesti, vijesti iz politike mogu imati veći utjecaj na tržište nego što bi imale u uobičajenim okolnostima. No, ako je istina da će SAD izaći iz NAFTA-e, mogu se očekivati više cijene i negativni utjecaj na zarade kompanija", kaže Jon Mackay, strateg u tvrtki Schroeders Investment Management.

Defanzivni sektori, kao što su komunalni i nekretninski jučer su predvodili gubitnike s prosječnim padom cijena dionica za 1,1, odnosno 1,5 posto.

S druge strane, najveći dobitnik bio je bankarski sektor s rastom od 0,9 posto.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem tromjesečju prošle godine bile za 11,8 posto veće nego u istom razdoblju godinu dana prije.

To bi predstavljalo ubrzanje rasta, s obzirom da su u prethodnom kvartalu zarade u prosjeku porasle po jednoznamenkastim stopama.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 posto, na 7.748 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,78 posto, na 13.281 boda, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.504 boda.