SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTIMIZAM
 
Wall Street: Intel i AbbVie podigli indekse na nove rekorde
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.01.2018. - 07:38:09
NEW YORK – Na Wall Streetu su u petak svi najvažniji indeksi dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima tvrtki i slabljenju dolara, što je podržalo dionice američkih multinacionalnih kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,85 posto, na 26.616 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,18 posto, na 2.872 boda, a Nasdaq indeks 1,28 posto, na 7.505 bodova.

Novi rekordi tih indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, među kojima su najveći svjetski proizvođač čipova Intel i farmaceutski div AbbVie.

Cijena dionice Intela skočila je više od 10, a AbbViea više od 13 posto.

Kako su znatno porasle i cijene dionica Pfizera, 4,8 posto, i Mercka, 1,2 posto, farmaceutski je sektor jučer bio najveći dobitnik s prosječnim rastom od 2,2 posto.

Od 133 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 79,7 posto prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 posto prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 posto.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i slabost dolara, čija se vrijednost prema košarici šesta najvažnijih svjetskih valuta kreće na najnižim razinama u tri godine.

Zahvaljujući tome, rastu cijene dionica multinacionalnih kompanija. Niži tečaj dolara, naime, ide u prilog američkim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na inozemnom tržištu postaju cjenovno konkurentniji.

Zbog toga ulagače jučer nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u posljednjem lanjskom tromjesečju 2,6 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na 3,2 posto u prethodnom kvartalu i manje od 3 posto koliko su očekivali analitičari.

Premda je rast BDP-a usporen, "podaci pokazuju da proizvodnja i potrošnja istodobno znatno rastu, a jača i globalno gospodarstvo. To je dobar put za daljnji rast BDP-a, što će pružiti podlogu za rast zarada kompanija", kaže Brent Schutte, strateg u tvrtki Northwestern Mutual Wealth Management.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 2,1 posto, dok je S&P 500 skočio 2,2, a Nasdaq indeks 2,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 posto, na 7.665 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 posto, na 13.340 bodova, a pariški CAC 0,87 posto, na 5.529 bodova.