SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Investitori oprezni, indeksi stagnirali
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.03.2017. - 09:26:34
NEW YORK  - Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo oprezno jer je glasovanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj skrbi, što se smatra prvim testom suradnje između predsjednika Donalda Trumpa i republikanaca, odgođeno.

Dow Jones skliznuo je 0,02 posto, na 20.656 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,11 posto, na 2.345 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 5.817 bodova.

Nevelike oscilacije indeksa posljedica su opreza ulagača nakon što je odgođeno glasovanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj skrbi, koje je prvotno bilo predviđeno za četvrtak navečer.

Bit će to prvi veliki test u suradnji Trumpa i republikanaca u Kongresu, a republikanci još nisu uspjeli sakupiti dovoljnu podršku za taj kontroverzni prijedlog zakona.

"Ako se glasovanje odgodi do daljnjega ili ako zakon ne prođe u Kongresu, mislim da ćemo vidjeti lošu reakciju tržišta. No, ako glasovanje bude održano u petak ujutro i ako zakon prođe, za očekivati je skok cijena dionica", kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Ako se ne uspije izglasati taj zakon ili se glasovanje do daljnjega odgodi, to će značiti da će se Trump i ubuduće suočavati s velikim otporima u realizaciji svojih izbornih obećanja.

A upravo su njegova obećanja o smanjenju poreza, poticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima posljednjih mjeseci podržavala snažan rast cijena dionica.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a među najvećim je gubitnicima bio energetski sektor, s padom od 0,4 posto, jer se cijene nafte kreću oko najnižih razina u četiri mjeseca.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

Na europskim burzama, pak, cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 7.340 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,14 posto, na 12.039 bodova, a pariški CAC 0,76 posto, na 5.032 boda.