SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Investitori oprezni uoči sezone poslovnih rezultata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.04.2017. - 09:15:37
NEW YORK - Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno zbog geopolitičkih napetosti, a ulagači su bili suzdržani i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,01 posto, na 20.658 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 posto, na 2.357 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 5.880 bodova.

Ulagači su oprezni dok pažljivo prate razvoj situacije nakon najveće američke vojne akcije u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina.

Od petka, kada je ulagače uznemirio raketni napad s američkih brodova u Sredozemlju na sirijsku vojnu bazu koju kontrolira tamošnji predsjednik Bašar al-Assad, situacija se na tržištima smirila, no geopolitičke neizvjesnosti navode na oprez.

Američki državni tajnik Rex Tillerson poručio je jučer da je udar na Siriju, zbog toga što su njezine vojne snage koristile kemijsko oružje protiv pobunjenika, upozorenje i drugim zemljama, uključujući Sjevernu Koreju.

"Puno je geopolitičkih vijesti koje mogu znatno pritisnuti tržište, pa je vrlo pozitivno što se tržište drži tako dobro", kaže Jake Dollarhide, direktor u fondu Longbow Asset Management.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,1 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 posto.

Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su dionice na Wall Streetu, po nekim mjerilima, preskupe.

Posljednjih su mjeseci cijene dionica snažno rasle zbog obećanja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će smanjiti poreze i povećati državnu potrošnju, no kako do toga nije došlo, posljednjih su tjedana ulagači oprezni.

Na europskim burzama, pak, cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 posto, na 12.200 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 5.107 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.